úterý 19. dubna 2016

Co jsem také přečetl____Sága Courtneyů

Pokud hledáte svět, kam byste na chvíli utekli z všední reality, začtěte se do knih Wilbura Smithe, mého oblíbeného autora

První román When the Lion Feeds (1964), doslova Když loví lev, česky vyšel bůhvíproč pod názvem Na život a na smrt (Alpress, 2000). Do příběhu dvojčat Seana a Garricka Courtneyových, který je zasazen do sedmdesátých let devatenáctého století, se promítá idylická atmosféra života britských farmářů v tehdejší britské provincii Natal u Indického oceánu.
Na pozadí událostí provázejících rod Courtneyů jsou zachyceny zásadní dějinné přelomy v jižní části Afriky. Se smyslem pro postižení detailu vylíčil autor i průběh nešťastné bitvy v roce 1879, kdy k úžasu civilizovaného světa dokázala perfektně zorgnizovaná vojska zulského krále Cetewayo porazit britské síly.
Sean Courtney po všech zlých prožitcích odchází se svým zulským přítelem za prací přes drsné Dračí hory do Transvaalu, samostatné republiky Búrů, kam zlatá horečka přitahovala převážně ztroskotance a dobrodruhy. První zlatonosné žíly byly objeveny v roce 1886 a náhlý příliv lovců štěstěny z celého světa dal vzniknout zaprášené horské vesnici zvané Ferreira´s Camp, z níž později vyrostl Johannesburg. Od Kapského Města postupuje k severu železnice, v Johannesburgu vzniká burza a šťastlivci i bohémové vedou rozmařilý život. A v této nadějné situaci opět dopadne tvrdá pěst osudu na hlavního hrdinu, který stál na vrcholu kariéry. Jaké vyhlídky ho čekají v divočině na severu, kam se vydal k řece Limpopo lovit slony? Dostane jeho život nový rozměr? Bude znamenat nečekané setkání v buši začátek osudové lásky?

Druhý román The Sound of Thunder (1966), česky Hromobití (Alpress, 1994) – Hlavní hrdina Sean Courtney patří k vášnivým a posedlým dobrodruhům. Při návratu z divočiny jako velmi bohatý muž je přepaden Boery a připraven nejen o veškerý majetek, ale také o milovanou dívku. Po návratu domů nachází své rodiště v krutém sevření válečného dění. V nadcházejících krvavých událostech, v jejichž středu se ocitne, zjišťuje s trpkostí, že konflikt jeho rodiny je mnohem hroznější než jakákoli bitva v afrických stepích. Akce následuje za akcí, jedna záhada vyvolává druhou a napětí se neustále stupňuje, takže čtenáři si jistě přijdou na své.
A Sparow Falls (1977), česky Ptačí vodopády (1999), je třetím dílem trilogie a celkově jedenáctým románem Wilbura Smithe, který mu vynesl zlatou cenu Pan Books za více než milion výtisků. Hlavním hrdinou je opět Sean Courtney, který se vrací z první světové války v hodnosti generála a pomáhá budovat svou vlast. Muž, který na zlatých polích Witwatersrandu vydělal a ztratilpět miliónů liber, který si probojoval cestu krvavými masakry v búrské válce, se na závěr představuje jako voják, státník a představitel moci v zemi. Násilně potlačí Randské povstání v roce 1922 a pak umírá vinou proradnosti svého otřesného, zlého syna Dirka.




Po této knize následovala pětidílná sekvence, která začala roku 1985 románem The Burning Shore a pokračovala až ke Golden Fox. Tato druhé série se zabývala moderní Afrikou, ale v roce 1996 autor zatoužil vrátit se do minulosti, do doby prvních osadníků.
The Burning Shore (1985), česky Pobřeží v plamenech (Alpress 2001) se čtenář seznámí s novou větví dynastie Courtneyů. Jihoafrický pilot Michael Courtney bojující v první světové válce se zamiluje do krásné Francouzky Centaine de Thiry, a když těsně před svatbou tragicky zahyne, těhotná Centaine dobrovolně nastoupí jako ošetřivatelka na nemocniční loď. Ta je v jižním Atlantiku torpédována německou ponorkou a Centaine se zachrání na Pobřeží koster.

Druhý díl Power of the Sword (1986), česky Síla meče (1998), popisuje bratrovražedný boj mezi dvěma Centaininými nemanželskými syny Shasou Courtneym (Michael ho zplodil, ještě než zahynul při letecké havárii) a Manfredem de la Reyem, jehož otec Lothar měl s Centaine poměr, když ji zachránil v Namibu. Kniha mapuje vzestupobou mužů ve dvacátých, třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století. Manfred kráčí velmi podobnou cestou jako jihoafrická naděje pro olympijské hry v roce 1936 Robey Leibrandt, jterý po olympiádě zůstal v Berlíně a stal se nacistickým tajným agentem infiltrovaným do Jižní Afriky. Shasa byl jako pilot stíhačky Hurricane zraněn v severní Africa a vrátil se jako důstojník kontrarozvědky, který má nacistického agenta odhalit.


V třetím svazku nazvaném Rage (1972), česky Běsnění (Alpress, 1998), vrcholí dlouhodobé nepřátelství mezi Shasou Courtneyem a Manfredem de la Reyem právě v době, kdy Jižní Afriku zachvátily plameny rasového konfliktu. Běsnění je kronika samotné Jižní Afriky, jež v podstatě následuje osudy obou nevlastních bratrů, kteří se zapletli do politiky nezralého národa a jsou zvoleni do parlamentu v barvách nepřátelských stran. Shasova manželka se zamiluje do Mosese Gamy, vůdce afrických nacionalistů a musí odejít do exilu.

A Time To Die 
(1989), česky Čas zemřít (1989) vypráví příběh Seana Courtneyho juniora, veterána rhodeské občanské války, a kořeny brutality v něm zobrazené viděl autor na vlastní oči, když krátkou dobu sloužil jako policejní záložník. Sean přijal úkol pomoci svému umírajícímu příteli plukovníku Riccardu Monterrovi, který chce ulovit Tukutelu, legendárního slona, jehož kly jsou nejtěžší, jaké kdy kdo dosud spatřil. Sean zorganizoval elitní skupinu lovců a stopařů, svých spolubojovníků z rhodeských speciálních jednotek, a vyrazil za slonem přes Inyangu do chaosu občanské války v Mosambiku, která právě vypukla.



Osmou částí série je  špionážní thriller Golden Fox (1990), česky Zlatá liška (Alpress, 2009). Jeho hlavní hrdinkou je jedna z vedlejších postav Běsnění, dcera Shasy Courtneyho Isabella, přáteli zvaná Bella. Ta se zapletla s vypočítavým Ramónem, který ji chladnokrevně vydírá a zneužívá a jehož přezdívka skrývá zlověstné, smrtonosné tajemství. Stala se z ní špionka, která pronikla do vlády.






V románu Birds of Prey (česky Dravec (Alpress, 1997), autor situoval děj tentokrát hlouběji do minulosti než předchozí příběhy, do poloviny 17. století, kdy Angličané a Holanďané bojovali o bohaté provincie na jihu Afriky. 








Monsoon (1999), česky překvapivě Monzun (Alpress, 2000) je situován do východní Indie na úsvitu 18. století. Mocné Východoindické obchodní společnosti působí piráti katastrofální ztráty na volném moři v nejzazších končinách známého světa. Mistr námořnického řemesla, Hal Courtney, se po čtyřleté přestávce chystá na svou poslední a nejnebezpečnější výpravu. Pod záštitou koruny vyplouvá za posláním, které má jenom dva možné výsledky – slávu nebo smrt. Hal ovšem musí myslet také na osud svých čtyř synů, Williama, Toma, Guzy a Doriana. Všichni čtyři, ač velmi rozdílní povahou, sehrají důležitou úlohu při vytváření Courtneyova osudu v boji rodiny o kořist, která daleko přesahuje sny každého z nich. Vzájemně odtrženi ve vírech hazardu ovládá jejich budoucnost dobrodružství, stejně jako vášeň utváří jejich životy.

Jedenáctý příběh se jmenuje Modrý horizont
Dvanáctý je Triumf slunce

Děj 13. románu Assegai (2009), česky Kopí osudu (Alpress, 2010) se odehrává na rozmezí britského a německého koloniálního panství v Africe před – a krátce po – vypuknutí první světové války. V úvodu sledujeme statečný boj britského důstojníka Leona Courtneye proti přesile kmene Nandiů napadajícího britské kolonisty. Vynese z boje masajského seržanta M’boga, jemuž už v bezpečí zachrání život šamanská matka Lusima. Důstojníkův velitel Snell hodnotí jeho postup jako zběhnutí a postaví ho před vojenský soud. Courtneyho ospravedlní až příchod zdravého M’boga, další kariéra v armádě je ale nemožná. Z bývalého důstojníka se stává vyhledávaný lovec divoké zvěře, jehož klientela patří k té prestižní. Jeho služeb využil i americký prezident Roosevelt se synem Kermitem.



The Golden Lion (2015), česky Zlatý lev (2016) je další příběh (14.) o Courtneyových, který zavádí čtenáře k pobřeží Zanzibaru a přináší atmosféru černého kontinentu v době, kdy na anglickém trůně sedí král Karel II. Je to bouřlivý čas. Mnoho z těch, kteří uvízli v drápech krvavé občanské války, ztratilo vše. Někteří hledají odplatu a žene je jen touha po pomstě. A v téhle době se dvacetiletý kapitán Hal Courtney spolu s milovanou Judith plaví na jih podél pobřeží východní Afriky. Míří do Anglie. Loď přepadnou vyhladovělí námořníci a s nimi se na palubu dostane i nájemný vrah Pett, který se Halovi vetře do přízně. Pett se nelíbí nikomu z posádky, a tak se Hal rozhodne vysadit ho na Zanzibaru, v hnízdě svých nepřátel. Jenže vůbec netuší, kdo všechno se proti němu spikl...
Jak víme z předchozích dílů Dravec Monzun, Judith není žádná útlocitná dívka, kterou by bavilo vyšívání. Je skvělá bojovnice a nemá problém postavit se zbraní v ruce komukoliv. Přesto se stane obětí únosu a její únosce ji nemá v plánu vracet… Kapitán i s posádkou musí riskovat životy, aby ji dostali zpátky. Kniha Zlatý lev vypráví příběh plný vzrušení, nebezpečí, boje, slaného větru na otevřeném oceánu, rozlehlých savan a tajemného Zanzibaru. O napínavý děj se postarají piráti, žraloci, vrazi i konkubíny. 

War Cry
(2017), česky Nad propastí (Alpress, 2018) – Saffron, dcera Leona a Evy, vyrůstá na rozlehlém keňském statku v bystrou dívku toužící po vědění a dobrodružství. Díky své ctižádosti nastoupí studia v anglickém Oxfordu. Během pobytu na starém kontinentě se seznámí s německým idealistickým mladíkem Gerhardem a vzájemně oba zcela propadnou svému kouzlu. Jejich štěstí netrvá dlouho – brzy ho překazí bouře druhé světové války, která je postaví na opačné strany válečné fronty. Gerhard je synem Otto von Meerbacha, výrobce leteckých motorů... 
The Tiger´s Prey (2017), česky Kořist 
– Francis Courtney připlouvá ke břehům Afriky, aby pomstil smrt svého otce. Hamižní obchodníci a obávaní piráti, kteří pobřeží obývají, v podstatě představují vřelé uvítání ve srovnání s nebezpečím, jež vychází z rodinného kruhu. Setkání příbuzných rozdrásá staré rány a vyústí v tuhý boj, v němž se odrážejí hříchy předchozí generace.
Dlouhé nudné pasáže, opakování vět, jasná předvídatelnost děje. Někdy snad až zbytečně mnoho drastických popisů bojů a zranění.
Courtney´s War
(2018), česky Kobaltové nebe (Alpress, 2019) 
– znovu se setkáváme se Saffron Courtneyovou, její láskou Gerhardem von Meerbachem a jeho bratrem Konradem, zapřísáhlým nacistou. Děj se odehrává se za druhé světové války a zavede nás do okupované Belgie a Holandska, kde je Saffron britskou agentkou, která bojuje proti Němcům a Gerhard, ačkoliv vnitřní odpůrce Hitlera, Říše a nacismu, je vysokým důstojníkem německé Luftwaffe a zažil si své i v bojích u Stalingradu. Gerhard ovšem udělá chybu a řekne nahlas něco proti Vůdci a jeho stylu vedení války, čehož se chytí jeho bratr Konrad von Meerbach, který touží svého bratra Gerharda zničit. Z hrdiny Luftwaffe, se tak stává politicky nevhodná osoba a Gerhard sám pak má možnost na vlastní kůži pocítit nenávist nacistů, je deportován do tábora Sachsenhausen a posléze do Dachau. Konec války se blíží a Saffron dostane za úkol najít britské agenty zajaté nacisty. Podaří se jí ještě spatřit její lásku Gerharda? Mají Saffron a Gerhard ještě šanci na společnou budoucnost? Konec ale zůstává trochu otevřený a tak máme naději, že se snad dočkáme ještě dalšího pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat