sobota 13. června 2020

Zámecký sklářský den

Do projektu Vysočina sklářská se zapojil i zámek ve Světlé nad Sázavou svou celodenní akcí

I přes určité obavy navštívilo Zámecký sklářský den několik stovek lidí. Na začátku celé akce proběhl slavnostní křest zhruba pětimetrové plastiky Pocta sklářům. Společně ji pokřtili – nikoli však vodou ze Sázavy, ale pivem – místostarosta Josef Hnik a majitelka zámku Helena Degerme:
Jedná se o společné dílo skláren a sklářských výtvarníků, a to nejen nejen z Vysočiny. Tvoří ji více než stovka skleněných koulí, z nichž část je autorských děl od výtvarníků Exnara, Hory, Jabůrka, Janáka, Pačinka a dalších. Koncept plastiky vymyslel havlíčkobrodský výtvarník Jan Exnar (*1951). Vychází z toho, že každé skleněné dílo se rodí z vyfouknuté baňky. Každá jednotlivá koule plastiky tak reprezentuje jednu sklárnu, jednoho výtvarníka. Některé jsou barevné, některé broušené, některé jinak zdobené. Každý tu svoji pojal po svém.
Přes 40 autorských koulí-planetek, které tvoří „jádro“ této Galaxie, vytvořili například Jaroslav Svoboda, Petr Hora, František a Martina Janákovi, Aleš a Zlata Zvěřínovi, Ivan Štěpán, Jaroslav Wasserbauer, Milan Krajíček a další, dále týmy mistrů skláren Crystalite Bohemia, Bohemia Machine, Janštejn, Aurum Crystal, Kryf, SH Tasice a Crystal Bohemia Poděbrady.
Jen o pár minut později byla zahájena výstava Sklo mluví skrz staletí, která je umístěna v barokním křídle zámku a tvoří součást prohlídkového okruhu Expozice historického evropského skla. Pásku stříhaly Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, s Helenou Degerme za asistence hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka:
Výstava představuje současné sklářské umění skláren, brusíren, hutí, sklářských ateliérů a uměleckých výtvarníků z Vysočiny. Projekt vznikl za účelem oslovit současné sklárny a skláře z Vysočiny a nabídnout jim prostor pro prezentaci jejich tvorby. Návštěvníci tak uvidí unikátní přehlídku sklářských skvostů vytvořených různou technikou a s různorodou tématikou.
Výstava prezentuje mimo jiné tvorbu skláren Bohemia Machine, Aurum Crystal, Bohemia Crystalite, AGS Jaroslav Svoboda, Valner Art Glass, sklárny Františka Janáka, sklárny Janštejn se značkou Brokis, sklárny Kryf, historické sklárny Jakub v Tasicích, sklářské hutě Anna, Glass Art Princ, sklářské hutě U Hrocha, sklářské hutě Františka Nováka a brusíny Vlastimila Křišťana, dále sklářských výtvarníků, jako jsou Jan Exnar, Petr Hora, Lukáš Jabůrek, Martin Janecký, Ivan Štěpán, Jiří Pačinek, Jaroslav Wasserbauer, Václav Šrytr, Aleš Zvěřina a další.
Další sezónní výstava se nachází v nově opravených prostorách zámku a týká se soutěžních prací ze šesti ročníků brusičského sympozia sklárny Bomma, včetně ročníku letošního, které povýšilo na Glass Cutting World Cup, tedy v podstatě mistrovství světa.
2. místo v kategorii Povinný tvar (Miroslav Žatečka)


Václav Šrytr před svým vítězným dílem Paravan
Během celého dne bylo také možné navštívit jarmark na nádvoří zámku a prohlédnout si prezentace skláren z Vysočiny. Pro děti tu byla také řada výtvarných dílniček.

Žádné komentáře:

Okomentovat