úterý 11. srpna 2020

Šumavou a Bavorským lesem (V)

(Předchozí článek Šumavou a Bavorským lesem IV)                                                Výšlap na Ostrý

Jedeme opět do Bavorska. Hned na okraji Bayerische Eisenstadtu odbočujeme prudce vpravo a do kopce, přes Lohberg do městečka Lam a dál úzkou lesní silničkou s šotolinovým povrchem na Osserparkplatz Sattel. Sattel je náuev členitého skaliska na okraji parkoviště, ukrývá se tam keška, a tak než vyrazíme na túru, jdeme se na ni podívat. Z 940 metrů pomalu ale vytrvale stoupáme lesem na rozcestí v sedle mezi Malým a Velkým Ostrým. Ostrý je totiž dvojvrcholový suk, který se skládá z hraničního Velkého Ostrého, německy Grosser Osser, a západněji ležícího Malého Ostrého, německy Kleiner Osser. Svou siluetou při pohledu z českých svahů Šumavy byl také nazýván Prsa Matky Boží.

Künische Kapelle, neboli Královácká kaple, byla postavena Bavorským lesnickým spolkem z Lamu v roce 1986 na památku zesnulým členům tohoto spolku. Jako stavební materiál bylo použito dřevo a kámen z okolí, čímž kaple také symbolizuje Künisches Gebirge, Královácký hvozd. Tak se nazývaly zdejší severní svahy Šumavy. Název sahá až tehdejším obyvatelům – králováckým svobodným sedlákům. Tito bavorští osadníci byli ve 12. století povoláni českým knížetem Vratislavem na mýcení lesů, za což jim byla udělena přímo králem rozsáhlá privilegia. Museli ale za to zajišťovat a bránit hranice.
Uvnitř svatyně je socha „Česká Madona“, kterou vyřezal řezbář Otto Kollross ze smrkového kmene z lesů pod Ostrým. Každoročně se tu o první srpnové neděli slouží malá bohoslužba, což je stará zvyklost z roku 1772.
Historický tereziánský hraniční kámen s erbem bavorské šachovnice na jedné straně a českého lva na druhé, který je umístěn před kaplí, pochází z roku 1772 a byl sem přemístěn z blízké česko-bavorské hranice. Pod vrcholem je chata Bavorské horské služby (Bergwacht Bayern ZSA) s heliportem. Pod chatou je památník na orkán Kyrill, který zde v roce 2007 napáchal značné škody na lesním porostu. Vrcholová skála s křížem (1293 m) je na německé straně, asi 10 až 15 metrů za hranicí.
Z vrcholu je nádherný rozhled na obě strany hranice, je vidět Hohen Bogen, údolí Weißer Regen, Velký Javor, Roklan, Falkenstein, hraniční hřeben Velký Ostrý – Svaroh – Jezerní hora, Špičák, hřeben Pancíř – Můstek – Prenet, údolí Úhlavy a Klatovy. Na německé straně je také turistická chata Osserschutzhaus, která tu stojí již od roku 1885. Pozemek na stavbu tehdy poskytl statkář Konstantin Willmann, podle něhož nese chata jméno Willmannhaus. Prošla mnoha přestavbami a úpravami, dnes je ve vlastnictví Bavorského lesnického spolku z Lamu, který ji pronajímá. Na chatě je od 1. května do první listopadové neděle možnost celodenního občerstvení včetně tradičního piva Osser.
Sestupujeme stejnou cestou do sedla a kolem kaple stoupáme na Malý Ostrý (1266 m). Pod vrcholovým křížem je umístěna pamětní deska jejím padlým a zemřelým členům: 

Brzy po sestupu přicházíme na horskou louku Osserwiese s několika šikmo uloženými skalisky a jsme jí doslova okouzeni.
Dříve byla louka využívána jako pastviny mladého dobytka v letním období. Protože docházelo k jejímu postupnému zarůstání, byly rámci projektu Ekoregion Lam – Lohberg dřeviny vykáceny a tak zůstala Osserwiese zachována. Otevírá se odsud nádherný pohled do údolí Weießer Regen. Strmý svah využívají pro lety na závěsném padáku paraglidisté. Cesta se postuponě stáčí k severovýchodu, takže se dostáváme na křižovatku, ze které už pokračujeme známou cestou k parkovišti u skály Sattel.
Následovat bude článek Šumavou a Bavorským lesem (VI)

Žádné komentáře:

Okomentovat