neděle 24. července 2005

Bretschneiderovo ucho

K nové turistické atrakci můžete vyrazit ze Světlé n. S. pěšky nebo na kole, nejkratší trasa vede po modré turistické značce podél zámeckého parku, přes Závidkovice a kolem hájenky Horní Lesy stále do kopce.
Z rozcestí Pod Lipnicí budete pokračovat dál po modré značce, kterou opustíte v pravotočivé zatáčce pod "Parlamentem". Tak se od jisté doby přezdívá bývalé dětské léčebně, která se stala rekreačním střediskem poslanců Parlamentu ČR. V následující levotočivé zatáčce silnici opustíte, dáte se přes louku rovně k lesu a lesní pěšina vás dovede k malému jezírku. Stojíte na okraji zatopeného žulového lomu, v nohách máte osm kilometrů a u novou velkou kamennou šipku ukazující na protější břeh, kde ze svislé žulové stěny ční obří ušní boltec.
Oficiálně se nazývá Národní památník odposlechu – Bretschneiderovo ucho. Název připomíná tajného policistu z Haškova světoznámého románu Dobrý voják Švejk. Třímetrové kamenné ucho propojuje Švejka nejen s komunistickým špiclováním, ale také se současnými odposlechovými aférami. Dílo vytesala skupina mladých kameníků pod vedením havlíčkobrodského výtvarníka Radomíra Dvořáka, který vyučuje v kamenickém učilišti.
Výtvarníci od počátku neměli v úmyslu vybudovat zrovna Památník odposlechu, to prý přišlo později. "Na Lipnici napsal Jaroslav Hašek většinu Švejkových osudů a propojení s civilním strážníkem a komunistickými - i aktuálními - odposlechovými aférami se přímo nabídlo. Je to recese, ale ne až tolik," vysvětlil Dvořák. Památník vznikal tři měsíce, slavnostní odhalení se konalo 23. června a kromě jiných mu byl přítomen i vnuk světoznámého spisovatele, Richard Hašek.
Těsně po slavnostním odhalení

Byl tu i Bretschneider...

Žádné komentáře:

Okomentovat