pondělí 1. listopadu 2010

Památník letecké havárie

Při víkendovém setkání „toulkařů“ jsme se vypravili do Srbské Kamenice k památníku známé letecké havárie. Památník stojí na břehu rybníka nacházejícího se u silnice ze Srbské Kamenice na Novou Olešku a připomíná tragickou událost, která se zde odehrála před čtyřiceti lety.

26. ledna 1972 krátce po sedmnácté hodině došlo k havárii letadla Douglas DC-9 jugoslávských aerolinií, které letělo ze Stockholmu do Bělehradu. Od mezipřistání v Kodani bylo na palubě třiadvacet cestujících a pět členů posádky, havárii jako zázrakem přežila jen dvaadvacetiletá letuška Vesna Vulovićová. První dny, kdy byla v kómatu, strávila v nemocnici v České Kamenici, poté byla převezena do vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích a začátkem března do Bělehradu. Měla zlomenou spodinu lebeční a otok mozku, zlomené dva obratle, bérec, předloktí, žebra, pohmožděná játra, ledviny a množství tržných ran. O tom, co letušce při pádu z výšky 10 160 metrů zachránilo život, se dodnes jen spekuluje. Je možné, že v okamžiku výbuchu byla v zadní části letadla, například v kuchyňce, exploze za ní mohla přibouchnout dveře, a proto ji podtlak nevytáhl ven. Letadlo se při pádu rozlomilo na dva kusy, přičemž ten, ve kterém se nalézala, dopadl na prudký svah a sklouzl po něm dolů, což náraz zmírnilo.
Podle oficiální verze explodovala v letadle časovaná nálož, pravděpodobně instalovaná ustašovci, členy fašistické, silně nacionalistické chorvatské organizace, která za druhé světové války i po ní fanaticky bojovala za samostatné Chorvatsko.
Vesna se díky své nezlomné vůli postupně uzdravovala, denně trávila spoustu hodin cvičením a posilováním, plaváním a masážemi. Po několika měsících dokázala chodit bez berlí a jejím cílem se stal návrat na palubu letadla. Zaměstnavatel byl však jiného názoru a přidělil jí místo v kanceláři, kde pracovala 18 let. Je přesvědčená, že za tím byla politika, konkrétně její názory na tehdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče, neboť se v bělehradských ulicích účastnila demonstrací proti jeho vládě. Když režim padl, byla mezi těmi, kteří promlouvali k lidem z balkonu radnice. V posledních letech žije v ústraní, respektive v léčebnách, neboť se začala ozývat stará zranění. Na Srbskou Kamenici však nezapomněla. Zpočátku přijížděla často, položila květiny ke kameni připomínajícímu místo tragédie a setkávala se s lidmi, kteří ji z trosek zachránili. Později se snažila zúčastnit alespoň výročních akcí, naposledy tu byla v roce 2002. 

Žádné komentáře:

Okomentovat