pátek 28. září 2012

Zemřel Herbert Lom

Ve věku 95 let zemřel v Londýně britský filmový herec českého původu Herbert Lom, který se proslavil v sérii filmů o Růžovém panterovi jako vrchní komisař Dreyfus, kterého přivádí k šílenství nešikovný inspektor Clouseau v podání Petera Sellerse.  U nás byl známý především jako hlavní padouch Cornel Brinkley ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře (1962).

Milovníci filmových mayovek si dobře pamatují, jak bandita Cornel se svými muži přepadne dostavník do Tulsy, povraždí cestující a jednomu z nich sebere půlku mapy, ukazující cestu k bájnému indiánskému pokladu na Stříbrném jezeře. Druhou polovinu má mít přítel zavražděného muže, Petersson, pobývající na Buttlerově farmě. A právě tam se rozjedou bandité, ale také statečný náčelník Apačů Vinnetou a jeho neméně odvážný pokrevní bratr Old Shatterhand, kteří chtějí pomstít zavražděného muže. Doprovázejí Freda Engela a jeho snoubenku Ellen, dceru Pattersona.
Freda hrál Götz George (*1938), který v další mayovce Mezi supy (1964) ztělesnil Martina Bormana a Jeffa ve filmu Vinnetou a míšenka Apanači (1966), až se nakonec stal policejním komisařem Horstem Schimanským v televizním seriálu Místo činu. Ellen Pattersonovu hrála Karin Dorová (*1936), která ztvárnila také Mabel Kingsleyovou v Údolí smrti (1968), ale především Ribannu, kterou marně miloval Vinnetou – rudý gentleman (1964). A ke všemu byla manželkou o třicet let staršího rakouského režiséra mayovek Haralda Reinla (1908–1986).
Ale vraťme se k Herbertu Lomovi (*1917). Jeho původní jméno je Charles Angelo Kuchacevich, narodil se v Praze a zčásti vyrůstal i na Šumavě u dědečka, českého hraběte. Už jako dvacetiletý si zahrál v komedii Boží mlýny, kde se objevil i mladý Jaroslav Marvan. Během natáčení si také změnil jméno, příjmení Lom našel jako nejkratší v telefonním seznamu. V roce 1939 utekl jako dítě židovských rodičů před nacisty do Velké Británie. Zde se postupně prosadil jako herec nejen v divadle, ale objevil se také ve stovce filmů, mezi jinými ve snímcích Spartakus (1960) a Cid (1961), ale také ve filmové adaptaci Vojny a míru s Audrey Hepburnovou a Henry Fondou a v komedii Pět lupičů a stará dáma (1955) s Peterem Sellersem.
V Pokladu na Stříbrném jezeře skončil Cornel utonutím v bahně a zahrál to za něj dosud žijící kaskadér Šime Jagarinec, ve skutečném životě to ovšem nešlo…
*  *  *
O jeho životě vyšla v roce 2015 monografie od Zdeňka Bauera s názvem Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě. Strhující příběh pražského herce, který se prosadil v anglosaském filmovém průmyslu tak, jako doposud nikdo z českých rodáků předním ani po něm. Příběh o útěku před nacismem a cestě za úspěšnou filmovou kariérou, o zapojení do protinacistického odboje ve Velké Británii, o tom, jak byl po válce sledován a vydírán komunistickou rozvědkou a jak mu zároveň americké úřady opakovaně zakazovaly vstup do USA. Přesto se nakonec prosadil i v Hollywoodu. Těžištěm knihy jsou Lomovy herecké filmové aktivity na pozadí studené války. Své místo ale mají i hercovy návraty do Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat