čtvrtek 6. prosince 2012

Mikulášský den

Ve středu 5. prosince byla ve Světlé tak bohatá nabídka kulturních zážitků, že si mohl vybrat opravdu snad každý. Já zmíním jen některé.
 
Ve 13 hodin se v Galerii Na Půdě konalo slavnostní zahájení výstavy grafik známé pražské herečky, malířky, spisovatelky a moderátorky televizních pořadů Ivy Hüttnerové. Překvapením pro mnohé účastníky jistě bylo, že tato sympatická všestranná umělkyně nejenže zapůjčila devětatřicet grafik a pět olejů, ale osobně se vernisáže zúčastnila! Přítomné vyzvala, aby se ptali, co je zajímá, a také podepisovala knihy a kalendáře, které si návštěvníci zakoupili.
Narodila se 17. 12. 1948 v Praze na Letné, vystudovala DAMU a začala hrát v Karlových Varech. Malovat začala, když v roce 1973 čekala miminko. Hodně jejích obrázků je z časů dávno minulých, kdy jezdilo jen pár aut, pánové byli galantnější, dámy elegantnější a lidé slušnější, velkou inspirací je pro ni i divadlo a všechno, co k němu patří: kabarety, cirkusy, klauni i herecké kočující společnosti. Stejně ráda maluje i uličky staré Prahy s malebnými obchůdky, hospody, nevěstince, hřbitovy, babičky a dědy, osamělé holky, anděly a lásku ve všech jejích podobách. Sama říká: „Možná proto, že nemám výtvarné vzdělání, je pro mě dodnes vzrušující hledat způsob, jak na to. Když se někomu mé obrázky nelíbí, tak nezoufám a pochvala mně i dnes dělá stejnou radost, jako když jsem začínala. Malování dalo mému životu řád, naučilo mě trpělivosti, pečlivosti a často mi pomohlo vymalovat se z trápení a starostí. Maluju jen tehdy, když se mi chce, a to je prakticky každý den. Není to pro mě povinnost, ale práce, na kterou se těším. A když potěší ještě někoho, co víc si můžu přát?“
Hrála v Divadle Na Okraji, Pod Palmovkou, Divadle Josefa Dvořáka, Na Fidlovačce, navrhovala kostýmy, jevištní dekorace a plakáty pro různá divadla a televizní pořady. Dodnes realizovala na 200 autorských výstav v Čechách, na Moravě, na Slovensku, ve Stockholmu a v New Yorku. Vydala čtyři autorské knihy – Obrázky z lásky, Domácí Štěstí, Jak Upír Uršulín o zuby a ke štěstí přišel, Za domácím štěstím – a ilustrovala řadu dalších knížek od různých autorů. Pravidelně vydává oblíbené nástěnné kalendáře.
Od 15 do 19 hodin bylo ve středověkém podzemí Peklo. Čerti i čertice byli na děti vesměs hodní, nicméně z Lucifera si nikdo legraci dělat nesměl!
Mezitím se u kašny pouštěla Světýlka naděje a vystupoval tam folklorní soubor Škubánek, po náměstí chodili Mikuláš a anděl na chůdách, v kostele sv. Václava vystoupily pěvecké sbory Zvonek a Zvoneček ze základní školy v Lánecké ulici a vyvrcholení přišlo v 18 hod., kdy byl na prostranství mezi kostelem a radnicí slavnostně rozsvícen vánoční strom.
V 19 hod. vystoupil v kostele za klavírního doprovodu Ondry Kříže zpěvák, kytarista a skladatel Paul Batto jr. se sbírkou gospelů a spirituálů. Narodil se v roce 1967 ve slovinské Lublani, v roce 1987 se usadil ve Švýcarsku a deset let zpíval s americkou gospelovou skupinou ABC (A Better Country). Jak sám Paul říká: „...To pro mne byla nejpodstatnější zkušenost s hudbou. Od samého začátku jsem byl vychováván k postoji, že píseň musí mít ducha, musí inspirovat − nejen povrchní zábava, ale něco, co mluví do duše. Tento postoj zůstal se mnou dodnes bez ohledu na styl hudby...“
Od konce 90. let žije převážně v Maďarsku a České republice a intenzivně koncertuje po Evropě. Vystupuje sólově, vede vlastní kapely a hostuje s jazzovými trii a swingovými orchestry. Zpívá blues, gospel a jazz.

2 komentáře:

  1. Souhlasím, vystupování paní Ivy Hüttnerové je laskavé a vlídné, její hřejivé obrázky mají duši a jsou mi hodně blízké.
    Můžeme Světelským závidět, že měli možnost zúčastnit se tak skvělého programu.

    OdpovědětVymazat