úterý 5. listopadu 2013

Co jsem také přečetl_______________ _______sérii knih s Lincolnem Rhymem

Jeffery Deaver, mistr psychologického thrilleru uvádí na scénu Lincolna Rhyma

První případ se jmenuje Sběratel kostí (The Bone Collector, 1997), druhý Tanečník (The Coffin Dancer, 1998), třetí Prázdné křeslo (The Empty Chair, 2000). 
Čtvrtý případ Bloody River Blues (2000), česky bůhví proč Kamenná opice (Domino, 2002), je díky dějovým zvratům a zběsilému tempu, na které má již Jeffery Deaver bezmála monopol, opravdovou lahůdkou pro milovníky tohoto žánru. 
K přístavu Orient Point na Long Islandu se blíží velká čínská nákladní loď s uprchlíky a lidskými otroky. Lincolnu Rhymovi a jeho týmu včetně Amélie Sachsové se podařilo zjistit, že na palubě se nachází také mezinárodně hledaný zločinec Ju Lin zvaný Duch. Ju Lin pracuje jako „še-tchou“, což je čínský výraz pro „hadí hlavu“ neboli profesionálního pašeráka lidí. Kromě toho je Duch také vrah, kterého hledají úřady v USA i v zahraničí, a právě to je důvod, proč se dal Rhymův vyšetřovací tým znovu dohromady. Pobřežní hlídka se vydává Ducha zatknout, avšak loď podle všeho záměrně exploduje a Duch uniká na voru.
Na pevninu se však dostávají také další dva vory, což Duch vnímá jako ohrožení vlastní osoby a začíná postupně vraždit některé spolupasažéry. Dvě rodiny naštěstí jeho běsnění přežijí a Duch mizí ve spletitém labyrintu newyorské čínské čtvrti, kde se mu dostává podpory čínského podsvětí. Lincoln s Amélií vyrážejí na zběsilý závod o jeho dopadení, přičemž musejí vyhledat a ochránit rodiny, které přežily, a vykořenit Duchovy komplice. Lincolnovi nezbývá než se plně ponořit do čínské kultury, chce-li odhalit stopy, které ho nakonec dovedou k úspěchu..., anebo ke smrti.

Pátý případ má název Iluze, šestý Dvanáctá karta

Sedmý případ Lincolna Rhyma se jmenuje The Cold Moon (2006), český název Hodinář (Domino, 2006). Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného „Hodináře“ má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Rhyme ví, že vraha je nutné brát v tomto ohledu vážně, protože právě posedlost časem ho nutí plánovat příští zločiny s přesností jemného hodinového strojku. Lincoln postupně zjišťuje, že „Hodinář“ možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit. V souboji dvou geniálních mozků čeká na čtenáře více zápletek a nečekaných zvratů než v předchozích Deaverových knihách. 
Krátce a jednoduše řečeno: klasický Deaver, obvyklé schéma – vševědoucí Rhyme + sexy pistolnice Sachsová + snaživý zelenáč Ron Pulaski + geniální pachatel. K tomu si přidejte celou řadu zvratů, z nichž některé nemáte šanci odhadnout.

Rozbité okno(The Broken Window, 2008) – osmý případ Lincolna Rhyma. Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno? Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat. 
Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma. Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace...
 
Hořící drát (The Burning Wire, 2010) – devátý případ Lincolna Rhyma. Je to zbraň neviditelná a současně všudepřítomná, bez níž by moderní společnost nemohla existovat: elektrická rozvodná síť. Vrah využívá obrovských a přesně mířených obloukových výbojů s tak vysokým napětím a teplotou, že se při ní taví ocel a lidé začínají hořet. V jiném případě zase vrah přehodí pár drátků a náhle může být vražedným nástrojem vana, počítačová klávesnice nebo obyčejná stolní lampa…
První strašlivý útok, při němž se autobus městské hromadné dopravy proměnil v hromadu roztaveného kovu, považovali oficiální činitelé za teroristický útok. K vyšetřování byl okamžitě přizván Lincoln Rhyme, který i tentokrát vysílá do terénu Amélii Sachsovou a Rona Pulaského. Zatímco se útoky zběsilým tempem šíří po celém městě a na policii začínají docházet vyděračské dopisy, tým kriminalistů bojuje s časem a snaží se na základě minima důkazů dopadnout vraha. Anebo je vrahů víc…?
Už tak složitou situaci ještě více komplikuje fakt, že Rhyme zároveň působí jako konzultant při vyšetřování dalšího případu, jehož protagonistou je muž s přezdívkou Hodinář – jeden z mála padouchů, jimž se kdy podařilo z Rhymovy sítě uniknout.

Desátý případ se jmenuje Pokoj smrti, jedenáctý Sběratel kůží

Ocelový polibek
(The Steel Kiss, 2016) je případem dvanáctým. Amélie Sachsová pronásleduje muže podezřelého z vraždy. Jde mu v patách až do nákupního centra, a zatímco podezřelý v klidu popíjí kávu, Sachsová přivolá posily a přemýšlí, jak ho zatknout, aniž by vyvolala rozruch. Její snaha ale přijde vniveč: centrem se vzápětí rozlehne zoufalý křik, protože kohosi rozdrtil porouchaný eskalátor, a v nastalém zmatku podezřelý uprchne. Zpočátku to vypadalo jako nešťastná shoda okolností s tragickým následkem. Brzy se ale začnou vynořovat skutečnosti, které tuto smrt staví do zcela jiného světa. Ne, nebyla to náhoda, ale první ze série vražedných útoků. Zdá se, že vyšetřovatelé mají co do činění s nadmíru inteligentním zabijákem, který za svou vražednou zbraň zvolil předměty každodenní potřeby. Je zcela zjevné, že pachatel plní jakousi záhadnou misi. Co chce světu krvavě sdělit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než Amélie Sachsová a Lincoln Rhyme odhalí jeho úmysly a identitu?

Žádné komentáře:

Okomentovat