sobota 7. února 2015

Před zimním srazem turistů v Telči

Necelý týden před zahájením XIV. ročníku Českého zimního srazu turistů odjíždíme do Telče, abychom si na vlastní kůži – tedy na vlastní běžky – vyzkoušeli stav naplánovaných lyžařských tras. Hlavní pořadatel a předseda odboru KČT Telč Vláďa Mazal nás totiž požádal, zda bychom se ujali vedení tras. Což o to, ale nejsme takoví místní znalci, abychom si na to troufli bez přípravy!

V 11 hodin odjíždíme linkovým autobusem z Telče do Studené, kde bude start všech tří lyžařských tras. Lépe řečeno tří modifikací jedné trasy, protože všechny vedou na Javořici (837 m), nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny, a všechny končí v Telči. Sněhové podmínky nejsou úplně ideální, zvláště na začátku a především na konci by pomohlo byť i jenom deset centimetrů čerstvého sněhu.
Jedeme po žluté a později po zelené turistické značce. Z fotky je patrné, že vysílač už je na dohled, ale zdání klame!
Čím blíže jsme k vrcholu, tím více se nám zima líbí:
Od vysílače sjíždíme dolů, odbočujeme vpravo a nějakou dobu se držíme okruhu označeného trojúhelníkem s číslicí 15 uprostřed. U rybníka Horní Mrzatec se napojujeme na modrou značku směřující do obce Lhotka. Ještě než dojedeme k silnici, zastavujeme se u zdejší atrakce  zmrzlého vodotrysku.
Zastavujeme se v penzionu Pod Štamberkem, abychom si dali něco k jídlu a pití a také abychom jejího majitele připravili na nápor turistů o příštím víkendu. Hospůdka je totiž jednou ze dvou možností občerstvení, přičemž obě se nacházejí v obci Lhotka.
Je zde útulno, v krbu hoří oheň, hostinský je sice trochu svérázný, ale s tím se budou muset turisté vyrovnat. Ostatně mnozí z nich jsou rovněž svérázní...
Přes ves neseme běžky na ramenou, ale za hlavní silnicí je už zase vyjetá stopa. Dvakrát musíme překonat silnici a sněhu začíná ubývat. Polní cestou a koneckonců i po strništi to ještě jde, ale z Hostětic do Telče pokračují na běžkách už jen ti největší tvrďáci“!

Žádné komentáře:

Okomentovat