úterý 5. května 2015

Co nového ve Světlé? (II)

Už je to téměř rok, co jsem pod tímto titulkem zveřejnil pár novinek z našeho města, a tak je na čase napsat pokračování.

Zhotovením fasády byla dokončena stavba nového domu v ulici Nové město, postaveného na místě starého domku čp. 85. O něm je první zmínka v archivních materiálech z roku 1800, v 60. letech minulého století jej Josef a Marie Smržovi namísto původně uvažované adaptace prakticky znovu postavili včetně krovů a krytiny.
Na podzim roku 2013 byl domek zbourán...
... a na jeho místě postavil Martin Bezouška nový dům. V přízemí se nachází jeho firma MBcomp, která dosud sídlila v téže ulici o několik domů dál. V oblasti IT se zabývá zajišťováním softwarových služeb, servisu, poradenství a dodávek hardwaru.
Jen o několik desítek metrů dál, v místě, kde Dolní ulice ústí do náměstí, stál ještě nedávno domek čp. 141:
V roce 2012 jeho nový majitel oznámil, že jej chce zbourat a postavit nový objekt, který bude mít v přízemí prodejnu a v podkroví byt. Z Dolní ulice i ze strany Komerční banky má být podloubí a podobně by chtěl v budoucnu upravit i sousední domek čp. 90.


V domě čp. 100, kterému se odnepaměti říká Na Kopečku (a tento název má v atice nad zkoseným rohem), je nová prodejna drogerie.

Drogerie Teta provozované společností p. k. Solvent, s. r. o., mění po 21 letech od otevření první prodejny vizuální styl i logo. Hezky česky to řekl David Vejtruba, ředitel marketingu: „Je to první zásadní rebranding značky Teta v souvislosti s novým konceptem a positioningem značky.“
Namísto původního strohého hranatého navrhlo studio Dynamo Design moderní logo připomínající vějíř malířských palet nebo spíše pastelově lakovaných nehtů. Prvky z loga se opakují i v interiéru, který vytvořila agentura Moris Design. Majitelé klubové karty obdrží za nákup nad dvacet korun z automatu kávu Lavazza.
Na 1. máje dopoledne přijeli havlíčkobrodští značkaři Vláďa s Martinem, aby vyměnili velké turistické mapy, jednu na nádražní budově a především druhou před turistickým informačním centrem, která už byla doslova příšerná.
Výměna té před „íčkem“, která je v dřevěném stojanu, nebyla vůbec jednoduchá, ale díky píli, vytrvalosti a šikovnosti se výsledek nakonec dostavil. Nová mapa je laminovaná, tak doufejme, že jí dešťová voda vadit nebude.
Na levém břehu Závidkovického potoka byl vybudován bezbariérový přístup do parku.
Určitě jsem nebyl sám, komu při pohledu z mostu na zámek vadil nevzhledný kompenzátor tvaru U hyzdící levý břeh Sázavy. Monstrum, které bylo součástí dnes již nefunkčního dálkového teplovodu z bývalých Skláren Bohemia na sídliště, bylo konečně rozřezáno a odklizeno.
Fotografie náhodně pořízená jen pár dní před likvidací kompenzátoru (foto MM)


Žádné komentáře:

Okomentovat