sobota 8. července 2017

Toulky po horách 2017 (VIII)

Předchozí článek Toulky po horách 2017 (VII)
Ještě něco z krás Muránské planiny nám chybí, a tak se vydáváme na poslední etapu i za cenu opakování části trasy.

Potřetí odjíždíme vláčkem do Zbojské a po červené značce jdeme stejně jako předevčírem k rozcestníku Kučelach. Zde odbočujeme na zelenou do sedla Burda a je samozřejmě, že se zastavujeme v chatě. Tentokrát už nikoliv na kyselicu, ale jen na pivo nebo kávu, a pak pokračujeme po červeně značené Rudné magistrále s občasnými výhledy na zalesněné vrchy Malá a Velká Stožka (1204, resp. 1297 m).
Do již známého sedla Nižná Klaková přicházíme tentokrát od jihu a absolvujeme odbočku po žluté značce ke Skalní bráně. Na ukazateli je časový údaj 10 minut, ale to je ve skutečnosti do sedla Pod Skalnou bránou (1112 m), odkud je to dalších deset minut k vlastní Skalní bráně, tedy pokud o ní víte!
Teď jste asi trochu zmateni, ale je to tak, že značená odbočka vás zavede na úzký strmý hřbítek, z něhož je fantastický výhled na vápencové masívy Malé a Velké Stožky a na zalesněnou oblou Fabovu hoľu a Vysoký vrch, ale kde je ona Skalní brána?
Faktem je, že značka k ní nevede a navíc mě zmátl hint kešky, který říkal: Skalný výklenok, tri metre nad „pasážou“. Co měl autor na mysli ono pasáží? A další rada: „Ak si ešte veľký poklad Muránskej planiny nenašiel, ten maličký ti k nemu cestu ukáže.“ Opravdu z toho chytrý nejsem, ale po objevu malé skalní brány (spíše však skalního okna)...
... nakonec nacházíme Skalní bránu, která je ovšem také spíše skalním oknem. Vede k ní jen zcela nenápadná úzká pěšinka traverzující poměrně strmý zalesněný svah. O to větší je pak překvapení!
Když se náležitě pokocháme a vše několikrát nafotíme, vracíme se stejnou cestou do sedla a smířeni s nekonečným klesáním, které nás čeká, sestupujeme do Hrdzavé doliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat