úterý 27. února 2024

Co jsem také přečetl_______________ _________další případy Harryho Holea

Žízeň – jedenáctá (a vypadalo to, že poslední) kniha série

Jo Nesbø pokračuje ve stejné linii, kterou zahájil Sněhulákem a dále ji rozpracoval v Levhartovi a následujících dílech. Žízeň opět přináší svižný a dramatický děj plný překvapivých zvratů, Harryho sarkastických poznámek a svérázného chování. Harry je prostě zpět v plné síle a se vší parádou. 
V Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky Tinder. Vyšetřovacímu týmu, jemuž nově velí Katrine Brattová, zůstává rozum stát nad způsobem, jímž byly oběti zabity, i faktem, že z míst činů vždy zmizela část jejich krve. 
Vrchní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, aby mohl na kariérním žebříčku postoupit ještě výš. Proto povolá zpět Harryho Holea, který se mezitím odstěhoval k Ráchel na Holmenkollen, chtěl si užívat spokojeného manželského života a poklidného vyučování na policejní akademii. Vzhledem k brutalitě vražd mu však nic z toho dopřáno není. Okolnosti ho donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu a pustit se po stopě. Jenže dopátrat se pravdy není vůbec jednoduché, zvláště když ho život v určitém okamžiku postaví před zásadní dilema, zda má dát přednost rodině, nebo vyšetřování.
Závěr je mírně přitažený za vlasy, ale na to už jsem si u tohoto autora zvykl...

Nůž
(Kniv, 2019 ) 
– 12. díl. Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení mnohem horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že ztratil všechno. To tam je idylické manželství s Ráchel, ta tam je zajímavá práce vyučujícího na policejní akademii. Jediné, co mu zbylo, je věrný přítel Jim Beam. A také místo v kanceláři vedle Trulse Berntsena, kde jakožto bývalá legenda smí na přímluvu svého šéfa aspoň třídit papíry. Co si však Harry vybavit nedokáže, jsou události včerejšího večera v baru Jealousy. Jednotlivé střípky vyplouvají na povrch jen pomaloučku, skládají se však ve strašlivý obrázek. Harry si začíná přát, aby se byl vůbec neprobudil, protože i zlý sen je lepší než krutá realita, jíž musí čelit. Ve chvíli, kdy si myslí, že už se dostal na samé dno a víc ztratit nemůže, se navíc objeví jeho dávný nepřítel Svein Finne. Harry má dvě možnosti: skoncovat se vším hned, anebo se ještě aspoň dočasně vzchopit.
Tolik zvratů, kdy už si myslíte, že víte jak to je a ono je to úplně jinak. Některé části byly trochu rozvláčné a 576 stránek bylo na mě až až...

Zatmění (Blodmåne, 2022) je už třináctým dílkem. Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen, Sussane a Bertine. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát Markus Røed. Pokud Harry do deseti dnů najde skutečného vraha, zachrání hned několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu Trulse Bertsena, psychologa Auneho umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře Øysteina Eikelanda, který prodává kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavý úplněk se neúprosně blíží. 
Harry Hole je zpět a opět ve vrcholné formě a s ním Katrine Brattová, Alexandra Sturdzová a další. Jo Nesbø ukazuje, proč je králem severské krimi, kdy čtenáře protáhne nečekanými zákoutími, aby vzápětí odhalil vraha a jeho motivy. Byť tentokrát je vrah lehce identifikovatelný a metoda, kterou vraždí je už docela na hraně sci-fi, vše přebíjí v pozitivním slova smyslu fakt, že děj je opravdu nadstandardní, bez jediného hluchého místa. Jako vždy si Nesbø nechává prostor pro pokračování, takže lze předpokládat, že se Harry se opět vrátí...

Žádné komentáře:

Okomentovat