neděle 26. července 2020

Co jsem také přečetl_______________ _______________knihy Sandry Brown

Na první pohled se mi zdálo, že tahle spisovatelka píše čtení pro ženy... Tedy ona opravdu je autorkou mnoha romantických románů, ale píše také thrillery – a ty já si vybírám

Kniha Skryté zlo (v originále Mean Streak, 2014) mě hned od začátku vtáhla do děje a bylo těžké ji aspoň na chvíli odložit. Emory Charbonneauová, dětská lékařka a maratonská běžkyně, zmizí na horské stezce v Severní Karolíně. Vydala se tam na trénink, ale také si chtěla uspořádat myšlenky a uvážit, zda má smysl udržovat manželství, které se rozpadá.
Než policie začne po pohřešované pátrat, stopa dávno vychladla a horskou divočinu sevřela mlha a sněžení. Policie má podezření, že za zmizením Emory vězí právě její manžel Jeff. 
Zraněná Emory se probouzí k vědomí v horském srubu, u jejího lůžka stojí obří mužská postava a ona začne panikařit. Chce utéct, ale nejde to a nakonec s mohutným, tichým, uzavřeným a záhadným mužem stráví ve srubu čtyři dny. Dny, při kterých prožívá neskutečné množství pocitů a emocí. Kdo je ten muž, proč se ho bojí a zároveň k němu cítí něco, co sama nedokáže popsat? Muž se evidentně skrývá a něco tají. Až prý přijde čas, tak Emory odveze... Ale kdy? Proč ji neodveze hned? V hlavě se jí rojí mnoho otázek, co je to za muže, jak se jmenuje, co se jí stalo a proč ji nechce odvézt a drží jí tu. Za ty čtyři dny, co si prošla zotavováním po těžkém zranění hlavy a otřesu mozku si spoustu věcí uvědomí.
Strhující příběh, v němž nic není tak, jak se jeví, je nabitý nečekanými zvraty a prostoupený vášnivými emocemi. Je vyprávěním o lásce, zradě a volbě, kterou musí člověk učinit, aby přežil.
Moje druhá zkušenost se Sandrou Brown a musím říct, že Nízký tlak (v originále Low Pressure, 2012) je kniha napínavá a čtivá (i když některé pasáže by se jistě daly zkrátit).
Bellamy Lystonové bylo pouhých dvanáct let, když její starší sestra Susan přišla násilně o život za bouřlivého květnového dne, kdy její rodiče pořádaly slavnost. Tornádo tehdy zasáhlo jejich město, zemřelo několik osob, včetně Susan... jenže ona byla jediná, která na sobě měla známky násilí, poranění způsobená vichřicí byla posmrtná. Susan byla uškrcena, ležela pod stromem se staženými šaty a chyběly jí spodní kalhotky. Byly snad ony možnou vražednou zbraní? Tornádo zničilo místo činu a ovlivnilo paměť Bellamy, neboť si dodnes nemůže vybavit určité osudné okamžiky.
Když po osmnácti letech napsala podle skutečných okolností Susaniny vraždy knihu, vydala ji pod pseudonymem. Novináři však odhalili její totožnost a Bellamy se stala nejen slavnou, ale také terčem neznámého útočníka. Ve snaze rozplést případ se Bellamy musí postavit duchům minulosti a vypořádat se nejen se složitým pletivem rodinných vztahů, ale také se svými city k pohlednému pilotovi Dentovi, který byl před lety Susaniným vzpurným přítelem a stal se hlavním podezřelým. Přesto se nehodlá zastavit, dokud se jí nepodaří Susanina vraha odhalit.

Podraz (v originále Sting, 2016) je strhující romantický thriller, kde všechno je jinak, než jak se jevilo na první pohed, a cokoli vyjde najevo, odhalí další temnou lež. Když na sebe Jordie a Shaw pohlédnou v zastrčeném baru, přeskočí jiskra. Ale každý z nich je tam z jiného důvodu. Ona přišla, aby se něco dozvěděla o své bratru Joshovi. On přišel, aby ji na objendávku zabil...
Jenže – všechno je jinak...

M
razivý chlad trochu připomíná její knihu Skryté zlo, kterou ovšem napsala o několik let později. Ospalé horské městečko Cleary, kde se zpravidla nic neděje, zažívá sérii únosů mladých žen. Po stopě neznámého únosce, který na místech, odkud ženy zmizely, nechává modrou stuhu, se vydává šéf místní policie Dutch Burton. Do Cleary se vrací i jeho bývalá manželka Lilly, aby prodala srub v horách a nadobro za sebou zanechala bývalý život. S tím se však Dutch nechce smířit, a tak se snaží využít příležitosti, kdy Lilly uvízne za sněhové vánice v jejich bývalém srubu, a spěchá jí na pomoc. Pohání ho i žárlivost, protože Lilly je ve srubu s Benem Tierneym, novinářem a cestovatelem, kterého nešťastnou náhodou srazila vozem na zledovatělé horské silnici. Dutch věří, že Ben je oním vrahem, kterého hledá. 
Ale kdo vlastně je ten záhadný Ben Tierney? A proč byl uprostřed vánice na horském úbočí? Sled vyhrocených situací odhalí nejen vztahy hlavních postav tohoto strhujícího příběhu, ale i spodní proudy v životech dalších obyvatel městečka.

Bílý žár (v originále White Hot, 2004) – Otázky pracovních podmínek, rodinný spor, vražda a vášeň vzplanou v městečku Destiny v Louisianě bílým žárem, když se Sayre Lynchová vrátí po deseti letech domů, na pohřeb svého bratra Dannyho. Od rodiny se dozví, že Danny spáchal sebevraždu, ale po znepokojivém setkání na hřbitově a podivném rozhovoru se zástupcem šerifa začne Sayre tušit, že ve hře je něco víc. Černá ovce rodiny, z níž se stala sanfranciská návrhářka interiérů, tedy zůstane ve městě, aby zjistila, co se v posledních dnech bratrova života skutečně odehrálo. Opět se přitom střetne se svým otcem Huffem Hoylem, vlivným majitelem slévárny, která v městečku představuje největší zdroj pracovních míst a tvrdého vykořisťování. Sayre se musí postavit i svému bezohlednému, samolibému bratru Chrisovi, který je Huffovým předpokládaným dědicem, a stane se první ženou, která se kdy odvážila proniknout do pekelné výhně slévárny, z níž plyne veškerý rodinný majetek. Na každém kroku se přitom střetává s Huffovým přitažlivým právníkem Beckem Merchantem, neodolatelným navzdory tomu, že představuje všechno, čím Sayre pohrdá.

Smrtelné nebezpečí (v originále Lethal, 2011) – strhující thriller začíná děsivým okamžikem, kdy čtyřletá dcerka mladé vdovy Honor objeví na zahradě ležícího muže, z kterého se vyklube Lee Coburn, obviněný ze zabití sedmi lidí ve skladišti přepravní firmy Royale Trucking Company. Je nebezpečný, zoufalý a ozbrojený. Tvrdí Honor, že její zesnulý manžel Eddie vlastnil něco nesmírně cenného, co pro ni nyní představuje smrtelné nebezpečí. Honor brzy zjišťuje, že nemůže věřit ani lidem, které zná celý život. S Coburnem utíká před neznámou hrozbou a společně se pokoušejí rozplést síť zločineckých machinací.
Klasická Sandra Brown, čtivá od začátku do konce, hlavní postavy skvěle vykreslené a už od prvních stránek tušíte, že Coburn není takový, jak se podle prvních informací jeví. Samozřejmě vás to nutí tipovat, kdo je Účtař, a když už si myslíte, že to máte, autorka vás překvapí nečekaným koncem. Účtaře jsem neodhalil...

Reportér (v originále Deadline, 2012) – Dawson Scott, uznávaný reportér, se doslýchá od svého informátora z FBI, že se objevily nové informace o případu, který začal už před čtyřiceti lety. Ví, že by z toho mohla být mimořádná reportáž, a když začne zkoumat okolnosti, upoutá ho mladá vdova Amelia, která je s tímto případem spjatá. Pak je zavražděna chůva jejích dvou malých synů a dochází k zásadnímu obratu. Dawson se pouští po stopě unikající zločinecké dvojice a odhaluje překvapivé tajemství… Napínavý i vášnivý román je příběhem o lžích, které říkáme sami sobě, abychom přežili, a o nemožnosti skutečně uniknout vlastní minulosti.

Pomsta (v originále Friction, 2015) – Crawford Hunt chce získat nazpět svoji malou dceru. Po smrti manželky žil rozháraně a vyčítal si, že zavinil smrt své ženy, ale teď už nepracuje jako policista v terénu a požádal o svěření Georgie do péče. A právě ve chvíli, kdy se v soudní síni projednává jeho případ, vtrhne dovnitř maskovaný střelec a spustí palbu. Crawford strhne soudkyni Holly Spencerovou na zem a vlastním tělem ji chrání – v té chvíli ovšem netuší, že cílem střelby nebyla Holly, ale on! Tento klíčový okamžik rozehraje drama pomsty, nenávisti, důmyslných pletich a vydírání, ale i strhující vášně a dobrodružství, kdy vyplouvají na povrch dávné události.
Zuřivost (v originále Seeing Red, 2017) – Televizní reportérka se rozhodla udělat rozhovor s majorem Trapperem, který se proslavil jako hrdina, když před čtvrtstoletím vyvedl z trosek hotelu v Dallasu hrstku lidí po bombovém útoku. V tu chvíli ještě netuší, že právě vykročila na cestu za dávným zločinem, ani že se pozadím této události zabývá i majorův syn John, bývalý vyšetřovatel. Po útoku na majora spojí Kerra a John síly. Vzniká mezi nimi složitý vztah, nabitý vzájemnou přitažlivostí i pochybnostmi, ale přes všechny dramatické zvraty rozplétají síť lží a spiknutí.
Příběh má dobrou a tentokrát docela spletitou detektivní zápletku, ke které nechybí tradiční přidané ostatní ingredience k jejímu oživení. Nebojácná hrdinka, její sexy protějšek – tvrdohlavý hrdina bez bázě, vtipné dialogy, vkusně napsaná a očekávaná porce erotiky a i lehké napětí.

Ostrý střih (v originále Smash Cut, 2009) je strhující příběh lásky, vášní a zločinu. Vražda Paula Wheelera ve výtahu hotelu před očima několika lidí vzbudí mimořádný rozruch. Nechybějí velké peníze, rodinná rivalita ani krásná milenka Julie. tento případ by prominentnímu atlantskému právníkoci Dereku Mitchellovi mohl vynést značnou proslulost, a tak skočí po příležitosti, když se na něho Wheelerovi obrátí, aby obhajoval jejich syn Creightona, pokud by byl obviněn ze strýcovy vraždy (má totiž po něm dědit). Brzy se ukazuje, že Julie se nezastaví před ničím, aby dosáhla spravedlnosti a potrestání Paulova vraha. Derek se ocitá v situaci, kdy má svázané ruce, a hrozí mu, že ho tento případ bude stát celou dosavadní kareiéru. Pomalu vyplouvají na světlo temná tajemství. Kdoví, zda Creightonova fascinace filmovými horory je pouze podivnou zábavou, nebo zda se stala inspirací pro jeho temné sklony?

Exkluzívně (v originále Exclusive, 1996) – Barrie Travisová není slavná, je však velice dobrou reportérkou nízkorozpočtové televizní stanice. Možná právě proto se s ní spojí první dáma země a nabídne jí životní příležitost. Prezidentova žena, zničená žalem ze ztráty jediného syna, naznačuje, že její dítě mohlo být zavražděno. Přestože oficiální verze Bílého domu to nepřipouští, zoufalá matka chce sjednat pro své dítě spravedlnost. Je odhodlaná zjistit pravdu za každou cenu – a Barrie se náročného a nebezpečného úkolu nezalekne a přislíbí jí pomoc. Nikoli nezištnou – boj o exkluzivní příběh prověří její etiku, patriotismus a také odvahu. S pomocí záhadného Graye Bonduranta, který býval prezidentovým asistentem, tajemství Bílého domu, jehož zveřejnění by mohlo být hlavě státu osudným, odhalí. Barrie musí svést boj s mocnými silami, které se snaží skandální minulost jednou provždy pohřbít a všemi prostředky usilují o to, aby jistá mladá reportérka zmizela…

Odražená střela (v originále Ricochet, 2006) – Když uprostřed noci zavolají detektiva Duncana Hatchera do domu soudce Lairda, aby vyšetřil střelbu, která skončilo smrtí, je mu jasné, že musí postupovat opatrně a diskrétně. Na první pohled vypadá případ jednoznačně: Půvabná soudcova manželka Elise vyrušila lupiče při vloupání a v sebeobraně ho zastřelila. Duncan však okamžitě pojme podezření, že okolnosti se zběhly jinak, než se mu Lairdovi snaží namluvit, a začne pátrat po spojitosti mezi nimi a zdánlivě bezvýznamným lupičem. Brzy poté Elise vyhledá Duncana osobně. Její neuvěřitelné tvrzení detektiv odmítá jako lež ženy, která se provinila a nyní se ho snaží ovlivnit ve svůj prospěch, neboť si uvědomuje, že jej neodolatelně přitahuje. Přesto zasela semínko pochybností. Vše se ještě zkomplikuje, když se ukáže, že do věci je zapletený zločinec velkého formátu, kterého chce Duncan už léta dostat za mříže. Potom Elise zmizí V románech s kriminální zápletkou dokáže Sandra Brown úspěšně propojit dva žánry, detektivku a milostný příběh, a při její vytříbené fabulaci ani jeden nepřijde zkrátka.

Střemhlavý pád
(v originále Tailspin, tedy Vývrtka, 2018) – Když zkušený pilot Rye dosedne s letadlem na zem po zásahu laserem, ukáže se, že s černou schránkou, kterou měl narychlo dopravit zákazníkovi, jsou spjaté velmi podivné okolnosti. Stejně jako s velmi půvabnou mladou lékařkou Brynn, odhodlanou podat pacientovi zatím neschválený lék na závažnou nemoc. S ní se Rye překvapivě seznámí ihned po havárii a při následujících dramatických událostech ti dva přes veškerou nedůvěru stěží odolávají vzájemné přitažlivosti…
Příběh je čtivý, celý se odehrává během dvou dnů a roli hrají minuty. Nějak mi ale přijde, že knihy Sandry Brown jsou čím dál více stejné. Naprosto stejný typ hrdiny (a je jedno, jestli je to pilot, novinář nebo právník), volně zaměnitelná hrdinka (ať už je to podnikatelka, soudkyně, reportérka nebo spisovatelka), skrytý padouch s dlouhými prsty, překvapivé i očekávané zvraty a neovladatelná touha mezi ústřední dvojicí. Prostě stejná šablona a navíc tentokrát opravdu vše dost překombinované a nepravděpodobné.

Svědkyně (v originále The Witness, 1995) – Kendall Deatonové se podaří vyprostit sebe i své dítě z havarovaného auta a se směsicí odvahy a strachu se vyškrábat z rokle nahoru na silnici, kde může očekávat pomoc. Jenomže v nemocnici si netroufá prozradit svou identitu ani požádat o ochranu úřady. Namísto toho plánuje okamžitý útěk. Její riskantní dobrodružství začíná. Proti její vůli ji na útěku doprovází muž, kterého hrdinně zachránila z havarovaného vozu a jenž v důsledku nehody ztratil paměť.
Kendall přijela do Prosperu, městečka v Jižní Karolíně, aby se stala veřejnou obhájkyní slabých, nemajetných a utiskovaných, ale setkává se s odporem a předsudky. Přivítala ji mrazivá atmosféra – soudci nebylo po chuti, že tak důležité místo má zastávat žena. Zároveň se o ni začne zajímat nejmocnější člověk z města, Matt Burnwood, a zamilovaná Kendall se za tohoto muže, jenž její život promění v peklo, provdá. Při své práci Kendall narazí na podivné tajemství, kterému se snaží přijít na kloub. Může jen doufat, že to přežije. A že se jí před hrůzu nahánějícími událostmi podaří ochránit i své dítě. Je nebezpečnou, zpěčující se svědkyní, která toho ví až moc o zákeřném zlu a ženou, která ví velmi málo o vlastním srdci.
Knihu jsem tentokrát nepřečetl jedním dechem, dost dlouho totiž trvalo, než se děj rozjel. Jako by autorka váhala, jaký žánr chce vlastně napsat – jestli thriller, nebo romanťák... V napětí mě udržovalo střídání současnosti s ději minulými.

Lest
(v originále Outfox, 2019) – Agent FBI Drex Easton neúnavně sleduje jedinm cíl: dostat podvodníka známého jako Weston Graham. Za posledních třicet let vystřídal Weston mnoho jmen a bezpočet převleků, aby okradl osm bohatých žen, které pak zmizely beze stopy.  Jejich rodiny marně čekají na odpovědi aúřady se nemají čeho chytit. 
Jediný společný znak v životě všech obětí je nový muž, který vždy rovněž zmizí a nezanechá žádný důkaz o své existenci. Drex je přesvědčen, že všechny tyto ženy zavraždil sociopat Weston Graham. Ale pokaždé, když se Drex přiblíží k tomu, aby ho chytil, Weston změní identitu a znovu mu unikne. Teď poprvé v dlouhé hře na kočku a myš má Drex podezřelého konečně na dohled. 
Jasper Ford je atraktivní a okouzlující muž, který se nedávno oženil s úspěšnou podnikatelkou Talií Shaferovou. Drex se jim vloudí do života jako jejich nový soused, aby je mohl zblízka sledovat. Čím je k páru blíž, tím více je přesvědčen, že Jasper je přesně ten chytrý a nemilosrdný predátor, kterého tak dlouho hledá, a zároveň že jeho vlastní přitažlivost k Talii může ohrozit celé vyšetřování. Toto je Drexova poslední šance, jak dostat svého mazaného nepřítele dřív, než bude znovu vraždit a podaří se mu navždy uniknout spravedlnosti. Nejdřív však musí zjistit, zda je Talia bezcitným spolupachatelem... nebo budoucí obětí.

Ztraceni v divočině
 (v originále Two Alone, 1987) – Havárii malého letadla v kanadské divočině na míle daleko od civilizace přežijí jen dva cestující: Rusty Carlsonová, realitní agentka z Beverly Hills, která nikdy nečelila ničemu nebezpečnějšímu než dopravní špičce v Los Angeles, a Cooper Landry, zahořklý vietnamský veterán s nočními můrami z války a zajateckého tábora. Rusty je zraněná, vyděšená a sama s mužem, z něhož jde strach. Cooper je stejně nepřátelský a nemilosrdný jako hornatý terén, ve kterém uvízli. Kdyby měli na výběr, šli by každý svou vlastní cestou. Ale nemají. Pokud chtějí přežít, musí zůstat spolu! Spojí tedy své síly proti drsným živlům, zranění i dvojici hrdlořezů, na které narazí. Polorozbořená bouda uprostřed lesů jim poskytne úkryt před nadcházející zimou… ale před přitažlivostí, která se stává skutečnou zkouškou jejich statečnosti, žádnou ochranu nemají! Záhy zjistí, že touží po něčem víc než jen po přežití…
Už jsem toho od autorky přečetl dost, abych si mohl dovolit říct, že tenhle příběh je poněkud slabší, snad i proto, že jej napsala před pětatřiceti lety. První polovina je skvělá, ale druhá polovina sklouzla do červené knihovny bohatě okořeněné erotikou. (Naplnil tuto ženu, která ho milovala, svým horkým, hutným semenem).

*  *  *
Sandra Brown (*12. 3. 1948) je úspěšná americká spisovatelka. Narodila se v texaském městě Waco, vystudovala angličtinu a literaturu a vystřídala řadu povolání: živila se jako herečka, manažerka, modelka a televizní reportérka. K psaní ji přivedla náhoda, ale po úspěchu, který jí vzápětí přinesly první romány, se definitivně rozhodla pro literární dráhu. Dnes její dílo zahrnuje desítky bestsellerů.

Žádné komentáře:

Okomentovat