čtvrtek 6. prosince 2007

Čerti byli v podzemí

Poprvé v historii se světelské středověké podzemí stalo peklem, tedy sídlem Lucifera a jeho kumpánů. Klenutými chodbami vybavenými množstvím rekvizit sugestivně evokujících atmosféru čertovského doupěte se rozléhal jekot čertů a burácení hromu, řinčení řetězů a cinkot zvonců, chvílemi byla i cítit síra.

Už u vchodu byla v některých dětech malá dušička a křečovitě se držely tatínka nebo maminky – ostatně právem, protože ani dospělí netušili, zpoza kterého rohu na něho vybafne „rohatej“. A což teprve, když došlo k nejhoršímu a stanuli před trůnem samotného Lucifera! Ten měl na stolku poblíž svého trůnu obří Knihu hříchů, v níž vyhledával hříšníky, kteří poté rádi slibovali svoji nápravu. Hned za rohem stál jeho nejbližší pomocník s pytlem, kdykoliv připravený jej naplnit, zavázat a sáhnout pro další. 
Nakonec si tam ale čerti nikoho nenechali, naopak děti dostaly na konci podzemního bludiště sladkou odměnu od dvojice rozkošných andílků a v Pěšinkách si opět dostaly na vzduch.
V úterý 34 prosince prošlo od 15 do 19 hodin tímto „peklem“ na 450 platících dospělých a odhadem 800 dětí, které měly vstup do pekla zdarma, ve středu 5. prosince to bylo dalších 530 dospělých a na 1000 dětí.
Úžasné snímky pořídil Martin Soukup:

Žádné komentáře:

Okomentovat