neděle 3. května 2009

Za smírčími kameny Jihlavska (I)

Impulsem k této cestě bylo zakoupení záznamníku k získání tematického turistického odznaku Smírčí kameny Jihlavska, který vydal odbor KČT Sokol Bedřichov. V předmluvě je krásné vyjádření, komu je určen: Všem, kteří se rádi toulají naší přírodou a přitom chtějí mít nějaký cíl cesty, všem, kteří rádi obdivují něco zajímavého a tajemného, všem, kteří chtějí lépe poznat okolí Jihlavy, Třeště, Telče a Polné. No a já všechny tyto podmínky splňuji.

Smírčí kříže a smírčí kameny jsou moje hobby už delší dobu, musím ovšem říct, že je nevyhledávám zběsile, za každou cenu a s „dží-pí-eskou“ v ruce, ale zpravidla při pochodu, vycházce či výletu, někdy dokonce náhodně, ale většinou předem připraven. A ochoten udělat si i krátkou odbočku z trasy.
Ani tentokrát to nebyl výlet pouze za smírčími kameny, ale spíše bonus k návštěvě jihlavské zoologické zahrady. Jedeme vlastním autem, takže není problém pokusit se najít pár kamenů při cestě tam a pár při návratu domů.
Na konci Kalhova, u odbočky do Velešova, stojí kámen s takzvaným antonínským křížem (ve tvaru písmene T), mužskou a ženskou postavou a letopočtem 1535. Váže se k němu několik – avšak zjevně novodobých – pověstí. Ta nejznámější vypráví o mladém páru, kterému rodiče nepřáli. Mladí si sáhli na život, aby alespoň po smrti zůstali navždy spolu a kámen označoval místo, kde byli pochováni. Jiná pověst vypráví o hrobu nevěrné ženy. Kámen byl nalezen v roce 1907 při stavbě silnice, údajně byl zahrabán poblíž hrobu pruských vojáků (byly nalezeny kosterní pozůstatky).
U Smrčné se nachází patrně nejstarší datovaný smírčí kámen na Vysočině. Skrývá se pod stromem na pravé straně silnice na Jihlavu, v zatáčce před stoupáním. Je na něm vytesán nápis SIMOSTORFFER (Smrčenský), kříž s letopočtem 1484 a sekera.
Druhý kámen dokládají spolu s předchozím průběh jedné z tras cesty zvané Humpolecká, se nachází na okraji lesa vpravo od silnice. Je na něm vytesaný tlapatý kříž, meč a německý nápis „Jan, Pavla Lidla syn, Bůh mu buď milostiv. Roku 1700.“
Ve Smrčné je dokonce ještě třetí smírčí kámen, ovšem ten je pod hladinou Černého rybníka, takže je k vidění jen když je rybník bez vody. Což dnes není… Snímek mám vypůjčený z blogu M+M www.svatosi.cz, kteří měli to štěstí, že byl rybník polovypuštěný.
V Jihlavě je smírčích kamenů k vidění několik. Ve Znojemské ulici od roku 1953 zazděný v opěrné zdi u silnice za Znojemským mostem. Kromě kříže je na kameni zobrazeno kladivo a sekyra, která prý připomíná smrt nějakého řezníka.
V Jihlavě-Bedřichově, na křižovatce ulic Smrčenská a 5. května, vyčnívá ze země smírčí kámen, který má na obou stranách kříž a šipky, na zadní straně navíc negativně srdce.
V Jihlavě-Starých Horách je smírčí kříž u silnice směrem na Bílý Kámen, kousek od posledního domku.

Před obcí Bílý Kámen je vpravo od silnice smírčí kámen, na jehož kříži je vytesaná opeřená šipka.

2 komentáře:

  1. Dobrý,jeden je též v Hybrálci na zdi hřbitova.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip - a také za návštěvu mého blogu. Vždy potěší zjištění, že to nepíši jenom pro sebe.

    OdpovědětVymazat