neděle 20. června 2010

Walda je po smrti

  Na zápal plic a následné selhání srdce zemřel 30. května na Floridě populární zpěvák Waldemar Matuška. Pohřeb se konal na Vyšehradském hřbitově 18. června a přišlo na něj kolem 12 000 lidí.
 
  Waldemar Matuška se narodil v Košicích, dětství prožíval v Praze. Jeho matka Mia Malinová byla zpěvačkou Vídeňských operetních divadel. Vyučil se sklářem a zároveň se snažil vystupovat s různými kapelami – zpíval a hrál na rozličné hudební nástroje (např. kontrabas, banjo a kytara). V roce 1960 nahrál svou první píseň Suvenýr a poté se stal zpěvákem a hercem divadla Semafor, kde se stal brzy jednou z jeho hvězd. Na prknech zpíval sólově i v duetu – s Karlem Štědrým, Jiřím Suchým a od roku 1961 s Evou Pilarovou, s níž sklízel největší úspěchy. Byl historicky prvním vítězem Zlatého slavíka (1962), několikrát byl druhý a svého odvěkého rivala Karla Gotta se mu podařilo porazit ještě jednou, v roce 1967.
  V 60. letech zpíval písničky z různých stylových oblastí, od 70. let se přesouval především do sféry kombinující pop a country. Matuškovy největší hity, jako například Jó, třešně zrály, Sbohem lásko či dueta Mám malý stan nebo To se nikdo nedoví doslova zlidověly.
Popularitu si vedle pěvecké kariéry udržoval i smyslem pro humor, ironií, a také svým častým a výrazným účinkováním ve filmu. Nezapomenutelné jsou jeho role ve filmech ze 60. let Limonádový Joe, Kdyby tisíc klarinetů, Dýmky, Všichni dobří rodáci či Hotel pro cizince. Později dostal roli v muzikálu na Noc na Karlštejně, Svatby pana Voka či v Trháku. Matuška vydal i knihu pamětí nazvanou Tisíc mil, těch tisíc mil.
V soukromém životě Waldy se vystřídalo několik partnerek. Jeho první manželkou byla Jiřina Šťástková, se kterou měl dvojčata. Kvůli pochybení při očkování obě holčičky zemřely. Jeho druhé manželství s Hanou, které se přezdívalo Dulina, také nedopadlo dobře. Další velkou láskou byla herečka Jitka Zlenohorská (známá jako Zdenička z filmu Ostře sledované vlaky). Po pětiletém vztahu však za bouřlivých okolností utekl ke své životní partnerce, kterou byla zpěvačka Olga Blechová.
  S Olgou se v roce 1976 oženil a začal spolupracovat se skupinou K.T.O. neboli Kamarádi táborových ohňů. Jeho popularita byla v té době velká. Pravidelně koncertoval v zahraničí. V roce 1986 toho využil a zůstal i se ženou v USA, zabydlel se na Floridě. Veřejnost se o jeho odchodu dozvěděla z Rudého práva:
  Komunistické úřady poté zakázaly hrát jeho skladby, zlikvidovaly jeho desku Jsem svým pánem, která teprve měla vyjít, v seriálu Chalupáři byl smazán jeho hlas a zůstala jen hudba, byl mu odňat titul zasloužilý umělec. Walda zatím v USA pořádal koncerty pro krajany a vydával zde další desky. Jeho půdní byt na Václavském náměstí získal František Janeček, Walda se po revoluci marně soudil o jeho navrácení. Na Floridě zůstal i po roce 1989, ale Česko často navštěvoval a občas ještě i vystupoval, byť vzhledem k pokročilému věku musel počet vystoupení omezit.

Žádné komentáře:

Okomentovat