středa 16. listopadu 2011

Co jsem také přečetl ____________Blanka Matragi: Jedu dál

Dne 22. září se v pražském Obecním domě uskutečnila tisková konference Blanky Matragi u příležitosti chystané roční expozice retrospektivní výstavy Timeless u příležitosti 30. výročí tvorby této světově proslulé módní návrhářky. Součástí konference byl křest její nové knihy Jedu dál, přičemž kmotrem a zároveň i moderátorem celé akce byl její kamarád, herec a moderátor Martin Dejdar.

Světelská rodačka (moje spolužačka), známá především svým haute couture pro manželky, sestry a dcery králů, emírů, šejchů a magnátů v zemích Perského zálivu, představila již svoji druhou knihu, která přináší kromě vzpomínek na dramatickou třicetiletou cestu z Českomoravské vrchoviny až na nejvyšší světovou úroveň módy také otevřenou výpověď o událostech při jejích návratech do vlasti a v závěru přibližuje nejnovější oblasti své tvorby.

Skleněný klíč od Světlé
Pořád se vracím a budu vracet do Světlé, protože na celém širokém světě nebydlí svědci mého dětství – jen ve Světlé. S nikým jiným, a to doslova, jsem na trávu pro králíky nechodila! Když mi v roce 2000 starosta předával symbolicky skleněný klíč od města a při ceremoniálu četli Šrámkův splav, nahlas jsem se rozbrečela. V sále seděla maminka, sestry, spolužáci. Přišla i moje dětská láska z páté třídy… Lidi, které jsem jako ta divoká zrzavá Kyselovic holka čtvrt století potkávala. A nikdo jiný mě tak nezná.


Kniha Jedu dál je pokračováním autobiografie s prostým a přitom vše říkajícím názvem Blanka Matragi. Její vydání v roce 2006 bylo jakousi ouverturou velkolepého projektu hned několika kulturně společenských akcí, kterými proslulá návrhářka oslavila 25. výročí své tvorby. Kromě autogramiády v Paláci knih Luxor v Praze na Václavském náměstí podepisovala Blanka svoji knihu také na radnici ve Světlé nad Sázavou, a to v sobotu 11. března.
Blanka podepisuje knihu svému spolužákovi
Autobiografická monografie plná originálních postojů, názorů a reflexí je plnokrevným obrazem života autorky – nesmírně dynamické a ambiciózní ženy, která ráda překračuje hranice tradičních principů. Čtenářům nezůstane utajeno ani její soukromí, Blanka zůstává v každém vyjádření svérázná a sebevědomá.
Třináct kapitol jejího životního příběhu přechází od rodné Světlé nad Sázavou, přes Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, až po roky v Libanonu, kam odešla za svým mužem Makramem. Barvitě líčí drsná léta libanonské války, během níž v centru Bejrútu odvážně otevřela svůj salon Haute Couture, úspěch u zdejší zhýčkané klientely, počátky kontaktů s Perským zálivem i svůj vstup do prvního královského paláce. Kniha vznikala v Praze, i v Bejrútu ve spolupráci s publicistkou Michaelou Zindelovou, která se orientuje na profily osobností české kultury a problematiku životního stylu.

Žádné komentáře:

Okomentovat