čtvrtek 24. listopadu 2011

Zemřel Karel Hubáček

Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel architekt, autor televizní věže s hotelem na Ještědu, která získala titul Česká stavba 20. století.

Karel Hubáček se narodil 23. února 1924 v pražské čtvrti Michle, jako devatenáctiletý byl totálně nasazen v berlínské továrně na součástky pro letadla. Po studiu na ČVUT přijal v roce 1951 místo ve Stavoprojektu Liberec, s nímž spojil zbytek svého života. Než se dostal k Ještědu, navrhl pět škol, tři tovární haly a loděnici, dvě sídliště a kino. Se svým návrhem na ještědský vysílač uspěl v roce 1963 ve vnitropodnikové soutěži. Vymyslel stavbu dokonalou a přitom jednoduchou – v podstatě „pouze“ prodloužil o dalších devadesát metrů horu vysokou 1012 metrů, dodal jí špičku, jež dostala v architektuře dosud nevídaný tvar rotačního hyperboloidu. V květnu 1969 mu za dosud nedokončenou stavbu Mezinárodní unie architektů (UIA) udělila Perretovu cenu, která se dává architektům přicházejícím s pokrokovým technickým řešením. Poprvé a zatím naposledy získal český architekt tak významné ocenění. Na svoje zhmotnění čekala věž dlouho, což v tehdejší době nebylo nic zvláštního – chyběly peníze a „nebyli lidi“. Stavba byla předána do užívání až 21. září 1973.
Musel jsem sáhnout hodně hluboko do paměti a do svého fotoarchivu, abych vydoloval datum, kdy jsme se v rámci zájezdu autobusem ze skláren vypravili do Liberce a potom pěšky na vrchol Ještědu.

Žádné komentáře:

Okomentovat