neděle 3. června 2012

Pradědečkův traktor

Tak se nazývá tradiční akce, která se koná každoročně první červnový víkend v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi. V jejím rámci jsou zpřístupněny všechny expozice a vybrané depozitáře, největšímu zájmu se ovšem těší ukázkové jízdy historických traktorů. Předvádějí se na ní exponáty z řad traktorů a zemědělských strojů.
 
Muzeum je pobočkou Národního zemědělského muzea Praha a specializuje se na studium a prezentaci historické i současné zemědělské techniky. Sídlí v areálu bývalého vojenského autoparku na okraji Čáslavi, který tak našel smysluplné využití.
Ve dvou výstavních halách se nachází 74 historických traktorů tří desítek tuzemských i zahraničních výrobců, což představuje ucelený přehled traktorů a zemědělských parních strojů, převážně z první poloviny 20. století. Jiná expozice je zaměřena na přehled kombajnů, další disponuje množstvím obilních mlátiček, secích strojů, pluhů a podobně. K návštěvnicky nejvyhledávanějším prostorám muzea patří depozitář stabilních motorů, a to díky množství exponátů od řady světových výrobců, různorodosti jejich konstrukcí, technickému zpracování a estetickému cítění výrobců. ¨
Nejsem žádný velký fanda traktorů a zemědělských strojů, přesto mi dělá problém vybrat jenom pár snímků z množství, které jsem na akci pořídil: 
MCCormick W14



MAN, jeden z posledních přírůstků sbírky



John Deere



Škoda, snad typ HT

Zetor 3011



2 x McCormick



Normag Diesel 22

Kombajn Felia

 
Pohon cirkulárky




Pásák, sen všech kluků


Lanz Bulldog HM-8

John Fowler, rok výroby 1909

Hangár s kombajny
Expozice stabilních motorů

Silniční parní válec


Svoboda, snad DK 12

Praga AT 25

 
McCormick 1012



Excelsior


Současnost - John  Deere

 

Žádné komentáře:

Okomentovat