sobota 11. srpna 2012

Brambory, zemáky, erteple

Brambory jsou jednou ze základních potravin v našem jídelníčku. To je známý a pro nás samozřejmý fakt, stejně jako skutečnost, že každý třetí český brambor vyroste na Vysočině. Díky příznivým podmínkám i odborníkům se u nás bramborám daří. A ty naše z Vysočiny jsou i chuťově nedostižné.

Znepokojující však je fakt, že plochy pro pěstování brambor v Česku dlouhodobě klesají. Letos je v celé republice včetně ploch na zahrádkách domácích pěstitelů osázeno přibližně 30 600 hektarů, což proti loňsku představuje snížení o 11 %. Navíc zemědělci letos víc škrobárenských brambor na úkor konzumních, v porovnání s loňským rokem se pěstují na ploše o 15 % nižší. Přitom už loni, kdy byla slušná úroda, jsme v bramborách nebyli soběstační a deficit se řešil dovozem.
V roce 1990 zabíraly brambory v ČR 109 664 hektarů polí, o deset let později 69 236 ha. V roce 2010 to bylo už jen 27 079 ha. Od roku 1990 do loňska klesla rozloha bramborových polí na čtvrtinu! Plochy na zahrádkách domácích pěstitelů se drží na 7000 hektarech.

Vyorávání brambor v Závidkovicích tzv. čertem

  Zdrojem předchozích údajů byl Havlíčkobrodský deník ze 7. srpna. Jako turistu mě v této souvislosti napadlo, zda není na čase zamyslet se nad novým vzhledem oblastního turistického odznaku Havlíčkobrodsko. Což takhle nahradit bramborový kvítek řepkou, případně kukuřicí pěstovanou pro přibývající bioplynové stanice?

Žádné komentáře:

Okomentovat