pondělí 27. srpna 2012

DP Cestami Jaroslava Haška 2012

V sobotu 25. srpna pořádal odbor Klubu českých turistů Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou již 31. ročník dálkového pochodu Cestami Jaroslava Haška.
  Prezentace, start i cíl pochodu, stejně jako přenocování vzdálenějších účastníků se opět odehrávaly v budově základní školy v Lánecké ulici. Ráno pršelo, ale brzy se počasí umoudřilo, což bylo znát na účasti, sešlo se 229 pěších a 44 cykloturistů.
  Pro „pěšáky“ jsme přichystali čtyři trasy o délkách 50, 30, 20 a 10 kilometrů, cyklisté vyrazili na trasy 80, 65, 45 a 30 km. Největší zájem pěších byl o nejkratší trasu, na kterou se jich vydalo 110, naopak nejméně (12) jich vyrazilo na „padesátku“.

Kontrola a občerstvení u chaty na Modlani

  Účast značně vylepšila výprava „tomíků“ (členů TOM neboli Turistických oddílů mládeže), která přijela autobusem z celostátního setkání v Hněvkovicích.

Tomíci před vchodem do středověkého podzemí, jehož prohlídku jsme jim zajistili

  V cíli obdržel každý účastník kromě diplomu a skleněného suvenýru také jeden výtisk časopisu Turista věnovaný redakcí z remitendy a řada vylosovaných šťastlivců ještě navíc dostala dárky od sponzorů. Ti, kteří plní podmínky IVV, dostali do svých záznamníků speciální razítko a někteří účastníci také využili možnosti zakoupit si turistické vizitky, turistickou známku nebo pohlednici města.
***
Vzpomínám na oblíbenou historku Vaška Bareše, hlavního organizátora dálkového pochodu Světelské kilometry, který značil trasu a stále dokola vyprávěl o babce, která kdesi ve vesnici vylezla po štaflích na strom a otočila šipku na opačnou stranu se slovy „Ať se lufťáci projdou!“ Byl jsem přesvědčen, že si historku vymyslel (a možná, že ano), ale před dvěma lety nám někdo v úseku mezi Vilémovicemi a osadou Mezilesí ukradl plastové šipky přibité menšími hřebíky a letos (možná tentýž „příznivec“ turistky) je nejen odstranil, ale navíc i rozlámal a pohodil na cestu, aby jeho zášť byla srozumitelná nejen pořadatelům, ale všem turistům.

Žádné komentáře:

Okomentovat