neděle 7. října 2012

Dny otevřených ateliérů

Cestu z Jeníkovy špacírky domů jsme zvolili oklikou přes Havlíčkův Brod, kde jsme chtěli využít skutečnosti, že se právě koná druhý ročník akce, při níž výtvarníci a umělečtí řemeslníci otevřou svoje ateliéry a dílny veřejnosti.
 
Při letošním ročníku je v regionu Vysočiny otevřena stovka tvůrčích dílen a galerií. Oproti loňsku jde o dvojnásobný počet, což naznačuje, že Dny otevřených ateliérů mají příležitost stát se u nás podobně oblíbenou akcí jako v Dolním Rakousku, kde tradice před devíti lety vznikla. Stejná akce se koná také v Jihočeském a Jihomoravském kraji. V havlíčkobrodském okrese je možné navštívit čtyři desítky ateliérů, my jsme si vybrali ateliér v ulici Pod letištěm, který patří sochaři Radomíru Dvořákovi.

Radomír Dvořák ve svém ateliéru (Foto: František Štibor)


Radek se v Havlíčkově Brodě narodil, zde žije a pracuje. Sochařstvím se zabývá třicet let, od roku 1990 profesionálně. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách českých i zahraničních (USA, Holandsko, Itálie, Německo, Švýcarsko, Rakousko) a především ve veřejných prostorách českých firem a institucí (Nemocnice Havlíčkův Brod, Poliklinika Havlíčkův Brod, Campanula Jeseník, Telecom Hradec Králové). Dominantním materiálem je pro autora dřevo, pracuje však také s kamenem a betonem. Známá jsou jeho díla v haškologickém duchu realizovaná v Lipnici nad Sázavou a okolí, jako Památník národního odposlechu – Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy, Zlatý voči v lipnických lomech, Jednohubka à la Jurajda na lipnickém náměstí (spolu se Světelákem Jardou Fiegerem), či pamětní deska příjezdu Jaroslava Haška na Vysočinu ve Světlé nad Sázavou. Pro Krajský úřad Kraje Vysočina navrhl medalie (dřevěnou, skleněnou, kamennou a bronzovou) udělované jako nejvyšší ocenění kraje.

Radkovo pracoviště na zahradě

V současné době pracuje na monumentálním díle Hlava XXII, pojmenovaném podle českého překladu názvu románu Josepha Hellera Catch – 22. Jedná se o žulovou hlavu Jaroslava Haška, vysokou 265 cm, o hmotnosti cca 18 tun, která bude položená v otevřené krajině u křižovatky mezi Dolním Městem a Lipnicí. Hlava bude sestavena z osmi segmentů. Portét Jaroslava Haška částečně vychází z podoby jeho vnuka Richarda, neboť Jaroslav Hašek měl výrazný špičatý nos, který je pro odolnost díla vůči času a vandalům nevhodný. Richard je podobou velmi blízký svému dědečkovi, nos však má mayerovský po babičce Jarmile a navíc je zestárlý o dvacet let. Jeho dědeček zemřel v nedožitých čtyřiceti letech, takže socha jej nechává žít a stárnout o kousek dál.

Model Hlavy XXII

Portrét bude vyjádřen na pomezí realistického pojetí a stylizace, vlasy budou ponechány v geometrii řezů lanovou pilou. Segmenty budou ve finále sestaveny s přiznanou spárou cca 3 cm, aby byla podpořena asociace s dětskou stavebnicí. Segment levého oka a úhlopříčně sejmutý segment temene budou položeny na terénu. Tím vznikne deset rovných ploch pro jeden citát ze Švejka v 10 jazycích (česky, německy, maďarsky, polsky, rusky, anglicky, čínsky, hebrejsky, arabsky, esperanto): „Život lidský, poslušně hlásím, pane obrlajtnant, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr.“ Texty budou vytesány nebo hluboce vypískovány nebo obojí. Oblé plochy vlasů poslouží pro identifikaci díla a uvedení sponzorů.
Bloky budou položeny na betonových základech a začepovány proti posunu, okolní plocha o rozměrech zhruba 10 x 10 m bude kryta štěrkovým posypem z lomu.
Slavnostní odhalení proběhne v sobotu 27. dubna 2013 v rámci mezinárodní konference o Jaroslavu Haškovi, která se bude konat v Lipnici nad Sázavou. Jaroslav Hašek má 30. 4. 2013 nedožité 130. narozeniny a hned na další den 1. 5. 2013 připadají nedožité 90. narozeniny Josepha Hellera. Bez zajímavosti jistě není, že Hašek zemřel v roce 1923 a Heller se ve stejném roce narodil.

Žádné komentáře:

Okomentovat