sobota 6. září 2014

Co jsem také přečetl_______Turnový háj

Krátké fejetony Evy Turnové, které v roce 2012 vycházely v časopise Instinkt, se dočkaly knižního vydání v podobě útlé publikace kapesního formátu.

Je to čirá náhoda, že jsem si v časopise Reflex přečetl krátkou zprávu o této knížce a vypůjčil si ji v termínu, kdy její autorka vystavuje své obrazy a texty ve světelském zámku! Článek o vernisáži naleznete zde.
Bývalá manželka Davida Matáska, herce a člena skupiny Orlík, vystudovala češtinu a angličtinu na Filosofické fakultě UK, léta se živila jako překladatelka (např. Expres do ráje od Marka Vonneguta), hrála ve filmech Jana Hřebejka, Petra Zelenky a Viktora Tauše, složila hudbu k filmům Igora Chauna a Tobiáše Jirouse, hrála na basovou kytaru ve skupinách Odvážná srdce, DG 307 a od smrti Mejly Hlavsy v Plastic People of the Universe. Nyní připravuje nový projekt s vlastní kapelou Eturnity. Přispívá do hudebního časopisu His Voice a společenských týdeníků Instinkt a Reflex.
Fejetonistické miniatury přinášejí pohledy na životní situace a běžnou realitu očima ženy obdařené lakonickým humorem, přímočarostí, ironií i sebeironií.
Na ukázku úryvek z fejetonu Hřích pýchy:
"Když si připadám jako největší fatálka, zjistím, že za sebou táhnu po vinárně celou roli toaletního papíru, který se mi záhadně zaháknul za tanga. Ve chvíli, kdy si libuju, jak kapela šlape, zazpívám místo ,přestaň už rodit strašidla´ ,přestaň už strašit rodidla´."

Žádné komentáře:

Okomentovat