neděle 14. prosince 2014

Alergeny na jídelním lístku

Už před časem nám Evropská unie zakázala používat názvy některých potravin. První byl rum, s čímž jsem souhlasil, protože pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny a nikoliv z bramborového lihu! A tak máme dnes Tuzemák a na Slovensku Um. 

Také pomazánkové máslo byl matoucí název, protože máslo je živočišný tuk, zatímco pomazánkové máslo je z větší části rostlinný tuk, tedy margarín. Proto v říjnu 2012 Soudní dvůr EU rozhodl, že se tento český výrobek musí přejmenovat. Pomazánkové máslo začala v roce 1977 vyrábět dnes již neexistující mlékárna v Liberci. Na výrobu klasického másla tehdy nebyl dostatek mléčného tuku, a tak dostala stranický úkol vymyslet pomazánku, která by je nahradila. Pomatlánka se vyrábí z kysané smetany a sušeného mléka, obsahuje 31 % tuku a nese nový název Tradiční pomazánkové. Což je bez podstatného jména dost podivný název...
A nyní přichází od 13. prosince v platnost nařízení Evropské unie (konkrétně č.1169/2011/EU, čl. 44, odst. 1a), které zavádí povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Od tohoto data budou muset restaurace, ale také například školní jídelny, uvádět na jídelním lístku alergeny obsažené v nabízeném jídle.
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které u přecitlivělých jedinců způsobují nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku. Tomu se nařízení o vyznačení alergenů v jídelním lístku snaží zabránit. Alergii mohou způsobit všechny potraviny, ale je specifikováno 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení:
  • obiloviny obsahující lepek,
  •  korýši,
  •  vejce,
  •  ryby,
  •  podzemnice olejná (arašídy),
  • sójové boby (sója),
  •  mléko,
  • skořápkové plody,
  • celer,
  •  hořčice,
  • sezamová semena (sezam),
  • oxid siřičitý a siřičitany (E220–E228),
  •  vlčí bob (lupina – luštěnina),
  •  měkkýši.
Nový jídelní lístek tedy vypadá například takto:

Žádné komentáře:

Okomentovat