pátek 20. března 2015

Částečné zatmění Slunce

Málokdo z těch, komu to okolnosti dovolily, si nechal ujít příležitost spatřit částečné zatmění Slunce. Nepatřil k nim ani Jan Borek, kterému děkuji za poskytnutí fotek.
V 9 hodin 37 minut začíná temný měsíční kotouč zakrývat z pravého horního okraje sluneční disk. Jak čas plyne, zatmění je stále výraznější a temná silueta Měsíce v novu se postupně přesouvá doleva přes horní polovinu Slunce:
Stav v 10:14 hod.
Maximum úkazu, kdy Měsíc zakrývá přes 73 procent slunečního průměru, nastává v 10 hodin 46 minut:
Stav v 10:46 hod.
Poté se Měsíc začíná pomalu odsouvat k levému hornímu okraji slunečního kotouče a v 11 hod. 58 min. jej opouští:
Stav v 11:16 hod.
Jako úplné bylo zatmění pozorovatelné v Severním moři, z pevniny jen na Faerských ostrovech a na Špicberkách, kde trvalo necelé 2 minuty 30 sekund.
Úplné zatmění Slunce je vzácný jev umožněný faktem, že Slunce, které je čtyřistakrát větší než Měsíc, je současně čtyřistakrát dále od Země a navíc Měsíc i Země obíhají po eliptických drahách. Tyto dráhy někdy přivádějí všechna tři tělesa do takového postavení, kdy je zakryt celý sluneční kotouč. Každý rok dojde ke dvěma až pěti případům, které jsou pozorovatelné z povrchu Země, pro jedno určité místo však k tomu dochází jedenkrát za 360 let. Zatmění trvá maximálně 7 minut 31 sekund a zasažena je přibližně jen jedna setina zemského povrchu.
11. srpna 1999 bylo úplné zatmění Slunce pozorovatelné v Rakousku a Maďarsku a já dodnes lituji, že jsem se tam tehdy nevypravil. Úplné zatmění Slunce pozorovatelné v České republice (pokud bude vůbec něco jako Česká republika existovat) totiž nastane až roku 2135.

Žádné komentáře:

Okomentovat