pondělí 16. března 2015

Zemřel Andy Fraser

Ve věku dvaašedesáti let v Kalifornii zemřel hudebník Andy Fraser, spoluautor slavného rockového hitu All Right Now, který je dodnes součástí playlistů rockových rádií a hymnem několika univerzitních klubů amerického fotbalu v USA. Podle agentury DPA Fraser dlouhodobě trpěl rakovinou a onemocněl i AIDS.

Pocházel z Londýna a už v patnácti letech se stal členem skupiny John Mayall & the Bluesbreakers, která vstoupila do dějin světového rocku jako startovací kapela řady slavných rockerů (hráli v ní například Eric Clapton nebo kytarista Rolling Stones Mick Taylor).
Později se Fraser stal členem rockové skupiny Free, společně se slavným zpěvákem Paulem Rodgersem se podílel na tvorbě repertoáru a stali se výraznými tvářemi rockové scény sedmdesátých let. V roce 1970 kapela zaujala hitem All Right Now, v němž Fraser hraje baskytarové sólo. Už v roce 1973 se kapela však rozpadla a Fraser, přestože se i v dalších letech svého života věnoval rocku, slávu této písně nikdy nepřekonal.
* * * 
Vzpomínám na zlaté časy na přelomu 60. a 70. let na průmyslovce v Kutné Hoře, kde jsme s několika kamarády založili spolek, který jsme nazvali Tape Recorder Phoneentities, a uspořádali jsme několik málo fonoték, jak jsme tomu říkali. V podstatě to byly diskotéky, ale protože jsme nevlastnili gramofony na potřebné technické úrovni (a vlastně ani desky), používali jsme magnetofony a spousty nahrávek tehdejších skupin  Creedence Clearwater Revival, Deep Purple, Led Zeppelin, Ten Years After atd. atd., a samozřejmě také zmíněný monstrhit All Right Now. Fonotéky jsme pořádali pod hlavičkou SSM (jehož členy jsme někteří nebyli), neboť jinak to tehdy nešlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat