pondělí 21. března 2016

Co jsem také přečetl____Volání Kukačky

The Cuckoo´s Calling, česky Volání Kukačky, je podle anotací Kniha, kterou čte celý svět. To znamená, že jsem si ji musel přečíst taky!

Policejní zátarasy, čekající paparazzi a tělo londýnské topmodelky pod balkonem zasněženého bytového komplexu v luxusní londýnské rezidenční čtvrti Mayfair. Sebevražda? O tři měsíce později přemlouvá adoptivní bratr mrtvé celebrity soukromého detektiva Cormorana Strikea, aby skok (či pád?) Luly Landryové, řečené Kukačka, prošetřil. Někdejší vojenský policista Strike, veterán z Afghánistánu, je momentálně na dně psychicky, fyzicky i finančně a podobný případ by mu pomohl. Vzrušena blížícím se dobrodružstvím se zdá být i jeho dočasná sekretářka Robin, nedostudovaná pětadvacetiletá psycholožka a velmi schopná mladá dáma najatá přes pracovní agenturu Rychlá pomoc. Bok po boku se noří do nebezpečných známostí londýnské smetánky, modelek, módních návrhářů, muzikantů, svůdných zlatokopek a jejich obstarožních manželů, ale navštíví i dolní patra  řidiče, uklízečky z Východu, drogové závisláky. Po téměř pěti stech stranách jsou s pátráním u konce. Bohužel, chtělo by se říct. 
Debut Roberta Galbraitha, dle nakladatelových původních informací vysloužilého vojenského vyšetřovatele a experta na bezpečnost, totiž představuje zajímavé prostředí – od ospalého poklidu ve čtvrti prominentů po zapadlé hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho – i promyšlenou zápletku a je velice dobře napsaný. Podezřele dobře napsaný!
Necelého čtvrt roku po vydání knihy vyplynulo (díky klepům a dalším indiciím i srovnávací analýze románu s jinými texty) na povrch, že za mužským pseudonymem se skrývá jedna z nejpopulárnějších spisovatelek světa, Joanne Kathleen Rowlingová! Ze zhruba patnácti set prodaných výtisků se rázem staly miliony kusů a z 4709. místa v žebříčku prodejů internetového knihkupectví Amazon titul poskočil na stupně vítězů. Důkaz toho, že dnes spisovateli nestačí napsat skvělou knihu a posbírat pochvalné recenze, ale musí mít také slavné jméno. 
Po sedmi dílech románu o malém kouzelníkovu Harry Potterovi přišla britská prozaička s první knihou pro dospělé v roce 2012. Jmenovala se Prázdné místo a po přečtení několika recenzí a názorů čtenářů jsem se rozhodl půjčit si raději Volání Kukačky.

Žádné komentáře:

Okomentovat