pondělí 5. prosince 2016

Mikulášské odpoledne

Bohaté na zážitky, především samozřejmě pro děti

Už od rána na náměstí Trčků z Lípy konal Vánoční – tedy spíše Předvánoční – trh. Obvod náměstí obsadily stánky s rozličným sortimentem od uzenin, slovenských sýrů a koření, přes perník, trdelníky, svařené víno a medovinu až po oblečení, proutěné zboží, keramiku, jmelí a svíčky.
V devět hodin byla v tanečním sále Společenského domu otevřena interaktivní výstava s názvem Poznávej se! Exponáty umožňující hravou a zábavnou formou poznat řadu zajímavých dějů a informací jsou zapůjčeny ze science centra iQLANDIA Liberec.
V 15 hodin byla za účasti místostarosty Josefa Hnika, tajemníka městského úřadu Jiřího Moučky a ředitele Uměleckoprůmyslové akademie Jindřicha Vodičky u Čertova mostu v zámeckém parku odhalena socha čerta, kterou její autor Nicolas Vrána nazval Peklo chce tebe! Jedná se o půlfiguru čerta, který s potutelným úsměvem míří na diváka ukazováčkem.
Od 15 hod. byla také možnost navštívit Galerii Na Půdě, kde probíhá výstava obrazů světelského krajináře Milana Lepešky pod názvem Valéry lesní duše. 
Od 16 hodin bylo ve středověkém podzemí zpřístupněno Peklo. Zájem byl jako obvykle obrovský, na vstup se čekalo ve frontě.
V čertovské kanceláři dostávaly děti Pekelné vysvědčení, do kterého s čerty vyplňovaly, jak byly po celý rok hodné či zlobivé.
Ve vestibulu kinosálu mohli zájemci zhlédnout činoherně-loutkovou pohádku Čert a Káča z repertoáru Divadla eMILLIion z Větrného Jeníkova a později na náměstí od téhož divadla představení Chůpela, což byli andělé na chůdách, kteří zahráli a zazpívali vánoční koledy.
Od 16.30 hod. vystupovaly v kostele sv. Václava pěvecké sbory Zvonek a Zvoneček ze základní školy v Lánecké ulici, současně probíhalo u kašny pouštění Světýlek naděje – malých svíček ve skořápkách vlašských ořechů. 
Ale to už se blížil zlatý hřeb Mikulášského odpoledne. Před kostelem vystoupili trubači...
... a pak přišel Mikuláš! V doprovodu andělů, administrátora farnosti Tomáše Fialy a starosty Jana Tourka. 
Po krátkém přivítání přítomných dětí, jejich rodičů a prarodičů nastalo dlouho očekávané odpočítávání a v 18 hodin došlo ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu...
... doprovázenému krátkým ohňostrojem.

Žádné komentáře:

Okomentovat