pátek 30. prosince 2016

Silvestr na Chrudimce 2016

Znalci vědí, že nejde o oslavu silvestra jako takového, ale o turistickou akci, kterou den před koncem roku pořádá u Filipovského pramene Chrudimky KČT, odbor Hlinsko. Letošní ročník je už 33. v pořadí.

Jako obvykle jedeme vlakem do Hlinska, ale tentokrát nevyrážíme po zelené či modré značce do Kameniček, ale přestupujeme do autobusu do Čachnova. Řidič říká, že obvykle veze jednoho až tři pasažéry, dnes nás jede padesát! Vystupujeme za železničním přejezdem a po zelené turistické značce mírně stoupáme nejprve po silnici, později lesem.
Na okraji lesa zelenou značku opouštíme a absolvujeme krátkou odbočku na vrchol holého kopce označeného na mapě názvem U Oběšeného. Jedná se o návrší, přes které přechází hlavní evropské rozvodí mezi Baltským a Černým mořem a je z něho krásný výhled do okolní krajiny. Nejblíže vystupuje kopec Otava (735 m n. m.) s meteorologickou stanicí, jižní obzor vyplňují táhlé hřbety Žďárských vrchů a k západu vybíhají malebné Železné hory.
Loni jsme se od pramene Chrudimky vraceli přes Pešavu, která figuruje ve sporech geografů o nejvyšším kopci Železných hor. Psal jsem o nich na tomto blogu zde, tak jenom stručně. Dříve se za nejvyšší považoval Vestec (668 m n. m.), ale geografové z jakéhosi mně neznámého důvodu „prodloužili“ Železné hory až do východního okolí Hlinska, kde se nachází vrch Pešava (697 m n. m.). Poslední verze oficiálního horopisného dělení naší vlasti (Hory a nížiny. Zeměpisný lexikon ČR, 2006, 582 stran, cena 2 490 Kč) však v Železných horách považuje za nejvyšší vrch U Oběšeného (737 m n. m.).
Z kopce pokračujeme k prameni Chrudimky, který se nalézá ve výšce 680 m n. m. Chrudimka, dříve zvaná Kamenice, protéká Hlinskem, skanzenem Veselý Kopec, Trhovou Kamenicí, Chrudimí a v Pardubicích se po 106 kilometrech vlévá do Labe.
U pramene obdržel každý účastník pamětní list a mohl přispět (nejméně dvaceti korunami) na „Novoroční čtyřlístek“, což je název akce, která na přelomu roku již podesáté probíhá na mnoha místech České republiky. Vybrané peníze putují na budování bezbariérových cest pro hendikepované turisty. Nejnovější cestou je bezbariérová stezka K Černému Nadýmači u obce Břehy na Přeloučsku v Pardubickém kraji. V loňském roce se na akci u pramene Chrudimky vybrala druhá nejvyšší částka v ČR.
U pramene je díky pořadatelům možnost koupit si čaj, kávu nebo horkou medovinu a také buřtíky – a ty si pak opéct na jednom ze dvou ohýnků.
Činíme tak i my, mezitím se pozdravíme s několika známými a pak se vydáváme přes Filipov a Dědovou po žluté značce do Hlinska. Do odjezdu vlaku nám zbývá tak akorát času na to, abychom se zastavili v Betlému na kafíčko v cukrárně Na kamenném schodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat