úterý 30. května 2017

Co jsem také přečetl__Z Divokého západu

Deset westernových povídek s nečekaným rozuzlením od autora Barbara Conana, to je lákavá anotace, které jsem nemohl odolat.

Jedná se o první knížka u nás, která představuje slavného autora ze zcela jiného úhlu. Robert E. Howard patří k nejvýznamnějším inovátorům dobrodružné literatury ve 20. století. S barbarem Conanem a králem Kullem z Atlantidy vytvořil fantasy subžánr meč & magie, hrdinskou fantasy inspiroval svým dobrodruhem Solomonem Kanem z Afriky a pirátské příběhy inovoval cyklem s Cormacem Mac Artem. Méně známé jsou Howardovy westerny, a přitom sám autor si těchto příběhů cenil nejvíc. 
V této sbírce najdete deset příběhů z Divokého západu, které překvapí svou originalitou i neobvyklými zápletkami a syrovostí pohledu na život osamělých pistolníků. Setkáme se s klidnými či horkokrevnými pistolníky, honáky, prospektory a šerify a v povídce takřka hororové Černý vítr i s podivnými zvrácenými kulty. Sbírce vévodí závěrečná stostránková novela Supové z Wahpetonu, kterou sám autor považoval za jednu z nejlepších povídek, jakou kdy napsal. Postrádá jednoznačné rozdělení postav na „klaďasy“ a „záporáky“ a má pro Howarda typické zakončení, které znalec jeho westernů Rusty Burke nazval případně „less-than-happy-ending“, tedy „ne zrovna šťastný konec“. A protože měl obavy, zda takovou povídku vůbec někdo vydá, odhodlal se k napsání alternativního happyendu. Obě verze pak skutečně v magazínu Smashing Novels v prosinci 1936 vyšly.
Rozsahem, náhlými zvraty, změnami spojenectví, krvavým násilím i koncem s příchutí tragédie povídky připomínají nejen ty nejlepší z „conanovek“, ale jejich hrdinové mají také hodně blízko k osamělým detektivům Dashiella Hammetta či Raymonda Chandlera. Divoký západ, a především pohraničí je magickým prostorem, kde rozdíl mezi dobrem a zlem neleží v psaných zákonech vzdálené civilizace, ale v srdcích těch, kdo si dokáží prosadit, světu a barbarství navzdory, svůj vlastní kodex. To je termín, který v Howardových povídkách zazní často. Vyjadřuje tu nejvyšší ctnost, jakou Howardův hrdina může mít. Je možné okrást zloděje, v souboji bez skrupulí zabíjet, číhat na svého nebo rodového nepřítele, ale nikdy nebýt zbabělcem, nikdy neublížit ženě, nikdy nevyužít bezmocnosti a zranitelnosti slabých. Příběhy tak nemusí vždy skončit dobře, ale vždy skončí uspokojivě.
*  *  *
Robert Ervin Howard (1906–1936) je známý americký spisovatel žánru fantasy, historických dobrodružných příběhů, hororů a také westernů. Ve třinácti letech se s rodiči přistěhoval do městečka Cross Plains, ležícího v samotném srdci Texasu, které jej poznamenalo na celý jeho (krátký) život. Byl psychicky nevyrovnaný, spáchal sebevraždu zastřelením poté, co se dozvěděl o blížící se smrti své matky.

Žádné komentáře:

Okomentovat