pátek 26. května 2017

Slackline v zámeckému parku

Ve dnech 25. až 28. května se v zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou konal 3. ročník Woodslack Festivalu, sportovně-kulturního festivalu slacklinu.

V současné době je světelský Woodslack Festival největším slacklinovým festivalem v České republice. Jeho pořadatelem je WoodSlack team, což zní honosně, ale ve skutečnosti se o vše stará dvojice Nikol Wolfová a Tomáš Blažek. 
Oficiální zahájení čtyřdenního festivalu pod širým nebem začalo již ve čtvrtek odpoledne a pak už následoval maraton exhibicí, filmů, koncertů, workshopů, kurzů a především speedline závodů a trickline závodů. Že pořád nevíte o čem je řeč? Slackline je balancování, chození a skákání na popruhu upevněném mezi dvěma body, například stromy. V místě, kde se popruh dotýká stromu nebo skály, je vypodložen například odřezky koberce, dekami apod. jednak proto, aby se strom nebo skála neničily, jednak proto, aby se neodíral nebo dokonce neprodřel popruh.
Slackline je jakési moderní provazochodectví, druh sportu, zábavy, způsobu odreagování se od každodenního stresu. Popruh, kterému se prostě říká „lajna“, je široký dva a půl centimetru, v případě trickline pět centimetrů a tricklineři po něm nejen chodí, ale především skáčou, dělají salta a jiné vylomeniny. Longline je lajna delší než třicet metrů a pro úplnost ještě zmíním highline, královskou disciplínu mezi lajnami, která ovšem ve Světlé k vidění nebyla. Natahuje se totiž vysoko mezi skalami, věžemi nebo mrakodrapy.
V parku bylo mezi jednotlivými stromy nataženo na čtyřicet slacklinových setů v délkách od 20 do 150 metrů plus 15 babylineových pro začátečníky a ty, kteří si to chtějí zkusit. Příchozí zájemce vyučovala a s prvními krůčky jim pomáhala slacklinerka Ing. arch. Anna Kuchařová, která se organizováním přednášek, kurzů a expedic živí.
Do sobotních závodů se přihlásilo 18 tricklinerů, ovšem nesoutěžně se mohlo po lajnách pohybovat až 160 linerů. 
Hlavní dění bylo v sobotu, ale to jsem měl jiné plány...

Žádné komentáře:

Okomentovat