sobota 20. února 2021

Keškování téměř sakrální (II)

Volné pokračování našeho keškování před dvěma roky

Odjíždíme autem do Dolních Kralovic, kde máme neulovenou mysterku. Neulovenou proto, že byla založena až po naší návštěvě (viz výše uvedený odkaz).
Auto necháváme na parkovišti a jdeme najisto, protože potřebné indicie jsem vyluštil už doma. Pro neznalé podotýkám, že to není sice úplně běžné, ale ani neobvyklé – někdy prostě stačí „gůglit“...
Plynule přecházíme do sousedící vsi Vraždovy Lhotice na odlov multinky, kterou jsme před dvěma roky rovněž nemohli odlovit, neboť ještě neexistovala.
Podrobnostmi o obou obcích se nebudu zabývat, neboť je naleznete na výše uvedeném odkazu. Jenom přidám snímek jednoduchého barokního zámečku ve Vraždových Lhoticích...
... a vily, kterou obdivujeme po návratu od nalezené kešky. Vypadá jako kdyby ji její majitelé teleportovali ze slunné Itálie...
Vracíme se do Dolních Kralovic k autu a přejíždíme do Blažejovic vzdálených jen asi čtyři kilometry. Parkujeme na návsi a pěšky se kousek vracíme po silnici, kterou jsme přijeli. U křižovatky stojí jeden z několika křížků, k nimž nás dnes zavede série keší, nazvaná prostě Křížky. 
Pokračujeme po silnici do Vítonic. Zdejší kaplička má zajímavou historii spojenou s výstavbou vodní nádrže Švihov, která kromě Dolních Kralovic pohltila i malou osadu Příseka. Tamější kaplička byla včas rozebrána, převezena a postavena právě zde, ve Vítonicích! Stala se domovem zvonu, který do té doby visel na stromě.
U rybníka, ležícího uprostřed obce odbočujeme na polní cestu, která se záhy mění v cestu lesní. Vede víceméně souběžně s Vítonickým potokem a je rozježděná těžkou lesní technikou, takže jsme rádi, když zhruba po půl druhém kilometru přicházíme k silnici z části obtáčející rybník Rachyně. Pod ním, na pravém břehu Blažejovického potoka leží mlýn, který kolem roku 1860 koupil mlynář Rychecký. Ten zde také postavil u rybníka v srpnu 1868 litinový kříž s Kristem. Vypráví se, že zde strašilo a tak mlynář, aby strašidlo zahnal, postavil tento kříž, který zde stojí dodnes. Kupodivu u něj není keška, což je v těchto končinách něco zcela neobvyklého!
Dvěma mohutnými serpentinami stoupáme k mostu přes dálnici a přicházíme do Hořic. Hořické trubičky zde nemají, zato dvě kapličky nedaleko od sebe!
Za vsí máme kešku ukrytou nedaleko božích muk,...
... od nichž ještě z bujnosti stoupáme na nedaleký kopec Horka (513 m) a od vysílače si užíváme krásný výhled do okolí.
Vracíme se přes Hořice k mostu přes dálnici a za ním odbočujeme doprava. Zastavujeme se u dalšího, poněkud poničeného křížku...
... a procházíme obcí Píšť s kapličkou:
Hned nad vsí je opět keška, tentokrát u zmrzačeného torza křížku:
Od něj pokračujeme polní cestou přes les na úzkou asfaltku, která nás přivede k Šalkovu mlýnu a odtud přicházíme po zelenené turistické značce do Blažejovic. Než ale usedneme do auta, absolvujeme ještě dvě krátké odbočky. Samozřejmě ke keškám, které jsou u křížků:

Celkem jsme našlapali 18 kilometrů a odlovili 12 kešek, viděli 12 křížků, 5 kapliček a jedna boží muka. No řekněte, nebylo to sakrální keškování?

Žádné komentáře:

Okomentovat