úterý 2. února 2021

Co jsem také přečetl________Dvě slunce

Tohle není jenom western – i když jsou tam kovbojové, ranče s koňmi a dlouhorohým dobytkem, kolty a saloony... Je to příběh chlapce, který na vlastní kůži zažil intriky i krutou bolest, jež ho málem zabila

Jackey, celým jménem J. C. Morisson, vyrostl na Divokém západě na ranči Dvě slunce...
... ne, nebudu vám vyprávět děj, prozradím jen o málo víc, než autorka na zadní straně obálky. Jde o příběh muže, který v sobě objevil sílu rvát se – za své postavení i za lidi, které miloval a miluje. Prožil vzestupy i pády, lásku i zklamání a smrt blízkých.
Autorka vydala knihu vlastním nákladem, je bez ilustrací i bez tiráže, což samozřejmě ničemu nevadí.
Když jsem vzal knihu do ruky a zjistil, že má 406 stran, trochu jsem se vyděsil. Autorku znám jako velice výřečnou učitelku, a tak jsem se bál dlouhých nudných popisů. Opak byl však pravdou, děj ubíhá svižným tempem, stále se něco děje a čtenář je zvědavý, co bude dál. A to ještě není všechna chvála! Jazyk, jímž je kniha napsána, nelze nazvat jinak, než vytříbenou češtinu. Takže stručné shrnutí mé malé recenze: příjemné překvapení na druhou!
*  *  *
Mgr. Iva Majerová (roz. Rejnková, 1958) z Dolních Bohušic, po gymnáziu v Havlíčkově Brodě absolvovala Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Povoláním učitelka na druhém stupni ZŠ se zájmem o cestování a turistiku je od roku 2018 předsedkyní odboru KČT Bohemia ve Světlé nad Sázavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat