pondělí 25. ledna 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________detektivky Dicka Francise

Prostředí dostihových závodišť, koní a žokejů je autorovi jako bývalému jezdci mimořádně blízké. Popisuje ho se znalostí a zaujetím pro věc. Své hrdiny nechává zabřednout do často velmi dramatických situací

Smrt favorita (Dead Cert, 1962) – V úplně prvním detektivním příběhu Dicka Francise z roku 1962 pátrá amatérský jezdec Alan York po pachatelích, kteří zavraždili jeho nejbližšího přítele, nejlepšího dostihového jezdce sezony. Policie tragický pád favorita uzavřela jako nešťastnou náhodu, Alan je však přesvědčen, že to byla vražda. A ačkoli pachatele zatím skrývá jemná síť vztahů v prostředí jezdců, trenérů a majitelů dostihových koní, ví že je velice blízko. 







Nervy (Nerve, 1964) – další příběh čerpající přímo ze závodní dráhy, z prostředí nabitého napětím, jak dopadne nejbližší dostih, i obavami žokejů z neúspěchu, z příznaků blížící se únavy nebo ztráty odvahy, která může znamenat existenčně i jejich konec.
Rob Finn je mladý muž, který se tak trochu odrodil, všichni jeho blízcí jsou totiž hudebníci, a vynikající, on jezdí překážkové dostihy. A protože snad nezná strach, dostává koně spíš problematické než úspěšné. Ale i na něho se usměje štěstí, i on dostane šanci být na špičce. Jenomže tím horší je pád a celá dlouhá série porážek na koních, kteří s jinými žokeji vítězí. O Robovi se šušká, že „ztratil nervy“, i sám tomu začíná věřit a hroutit se. Ale pak si uvědomí, že není první vyřazený žokej, že za tou řádkou jezdeckých tragédií něco je... Protože má jen málo naděje na zastání, začíná sám pátrat po člověku, který záměrně je i jejich pořátele poškozuje – ničí talentované žokeje jednoho po druhém. Od podezření k důkazu je však daleko a za každý krok na této cestě se draze platí.
Knihu vydala v roce 1979 Mladá fronta v dvojsvazku s novějším příběhem Dražby (Knock Down, 1974) –
Oheň a bič (For Kicks, 1965) – Anglickému dostihovému sportu hrozí nebezpečí dopingu. Mladý australský farmář a majitel dostihové stáje Daniel Roke se sice domnívá, že jeho osoby ani jeho vlasti se to netýká, ale nabídku, aby zkusil vypátrat, co se vypátrat dá, přijme. Vzdává se poklidného života na rodinné farmě a nastupuje nebezpečnou dráhu soukromého detektiva, aby odhalil neznámou gangsterskou organizaci. Netuší však, jakých zločinů se jeho protivník dokáže dopouštět na koních i na lidech, a jak dlouhé a úmorné pátrání, při kterém musí přežít ponižování a nejednou nasadit i vlastní život, ho vlastně čeká.
Překvapením byl překlad. Sotva jsem se začetl, podíval jsem se, zda knihu překládala – jako všechny od Francise Jaroslava Moserová-Davidová – a vida! Vydání z roku 1992 přeložil Ervín Hrych – a je to znát. Semtam ostřejší slovo, navíc některé věty zněly hodně šroubovaně. Kromě toho je v knize netradičně dost překlepů.
Poslední šance
Souboj v letu
Cena krve
Hra na fanty
Vyšetřovací komise
Drahý čas (Rat Race, 1970) – Matt Shore ví, že se neumí vyhýbat průšvihům, ale vždycky znovu a znovu dá přednost lidskosti před byrokratickým předpisem. A tak je v depresi, po rozvodu bez peněz a navzdory vynikající pilotní kvalifikaci létá s aerotaxíky malé firmy. Mnozí její zákazníci ho dovedou do dosud mu cizího prostředí dostihů, kde se spřátelí s překážkovým šampionem Colinem Rossem, proti své vůli se zamiluje do Colinovy sestry Nancy, pozná navýsost velkodušného, ale poněkud prostomyslného lorda Wessexe – a s nimi a kvůli nim se vřítí do nového průšvihu. Matt zkrátka neumí zůstat mimo, když se střetne s podvodníkem. A to dokonce ani tehdy, když ví, že z podvodníka se už stal vrah a před další vraždou se nezastaví.
Tvrdý úder
 (Bonecrack, 1971) 
 je spíše thriller než detektivka, protože od prvních stránek víte, kdo je zlosyn. Syn proslulého trenéra dostihových koní Neil Griffon rozumí starožitnostem a dovede zachránit podnikatele před bankrotem, nyní ale musí kvůli otcovu zranění neočekávaně převzít jeho podnik a zároveň čelit překážkám nastraženým na otce. Neil se střetává s násilnickou skupinou, která chce stáje zničit, a uprostřed vršících se projevů zla se pokouší vrátit stájím bývalou prosperitu. Největšího morálního zadostiučinění se mu dostane, když se protivníkův syn upřímně včlení do společenství postivých lidí.  Krach pojednou hrozí stájím jeho otce, trenéra dostihových koní. A nejde při něm zdaleka jen o ztrátu majetku, ale doslova o život. Nepřítel je zvyklý uspět za každou cenu; Neil, který se mu postaví na odpor, má jen inteligenci, znalost psychologie a hlubokou morálku. Budou takové zbraně stačit na nejhrubší násilí?
Kouřová clona
Chladná zrada
Vysoké sázky (High Stakes, 1975) Steven Scott se živí hraním – vynalézá a vytváří prototypy mechanických hraček. Je tak úspěšný, že si může dovolit vlastnit dostihové koně. Jinak žije skromně, je svobodný mládenec. Podle svého gentlemanského přístupu k práci a životu soudí druhé, a tak jím silně otřese poznání, že trenér jeho koní Jody Leeds využívá toho, že v dostihovém sportu nováčkem a okrádá ho v malém i velkém. Důkazy však neexistují, aby je získal, musí Steven využít všeho, co dokonale ovládá – hravého důvtipu i technické vynalézavosti. Ale ani on, ani jeho nečekaní spojenci netuší, s jak smrtelnou nenávistí se střetnou…
Motiv koní
Risk
Smrtící zkouška
Bič
Reflex
 (Reflex, 1980) 
– Třicetiletý svobodný žokej Filip Nore, který byl uplynulých patnáct sezón své jezdecké kariéry ve výkonnostních tabulkách hodnocen jako solidní průměr, člověk, který od svých patnácti let o nic příliš neusiloval a jen se podroboval rozhodnutí jiných, tento mladý muž je najednou okolnotmi donucen jednat. Jeho příteli Stevovi totiž zemřel při autohavárii otec, známý umělecký fotograf, brzy nato byla přepadena Stevova matka a nakonec oheň zničil celý jejich dům. Filip, sám výborný fotograf, od Steva získal zajímavé materiály, zřejmě určené k vydírání. 
Filip si uivědomuje, že jeho jezdecká kariéra apěje k závěru a je otázka, zda pro svůj další život skutečně zvolí předpokládané povolání trenéra dostihových koní. Za určitých okolností může zdědit sto tisíc liber a mezávisle na této skutečnosti se musí rozhodnout, zda půjde cestou vyděrače, jehož posmrtné tajemství vyřešil.
Děj se odehrává především na dostihových závodištích a Filipovi spoluhráči i protivníci patří k dostihovému sportu.
Hra s čísly (Twice Shy, 1981) – Román se opět odehrává v dostihovém prostředí, hlavní zápletkou je ovlivňování sázení dostihů pomocí výpočetní techniky. Zvláštností jsou zde dva hlavní hrdinové, bratři Derryové a vyprávění příběhu v první osobě. V první části knihy je to Jonatan, v druhé Wiliam. Starší Jonathan je středoškolský profesor fyziky. Je ženatý, bezdětný, miluje střelbu a zbraně. Mladší William chodí do výběrové školy, má rád koně a od mládí touží stát se žokejem. Oba jsou velmi skromní, mírumilovní a mají smysl pro fair play. Až do chvíle, kdy se Jonathanovi shodou náhod dostane do rukou počítačový program schopný s třiatřicetiprocentní jistotou určit, který kůň vyhraje dostih. U školního počítače (v době začátků počítačové éry) zkouší vyřešit záhadu zděděnou po příteli a narazí na zločin. Při svém střetu s bezohledností a násilím majitele herny a jeho syna musí zmobilizovat síly a riskovat skutečně všechno – stejně jako o čtrnáct let později i jeho mladší bratr William. V okamžiku, kdy se bratři střetnou s bezohledným zločinem, dokáží se násilnickému majiteli herny a jeho synovi postavit. V závěru poněkud nelogické chování Williama, který místo aby po napadení zavolal polici, pouští se do nesmyslného honu za kazetami...

   
Živá investice
Hrozba
Expert
Žralok
Žihadlo
Horké peníze
V šachu
Cílová rovinka
Do černého
Návrat diplomata
Mezi koly
Rozcestí
Divocí koně
V nemilosti
Až za hrob
Za trest
Pole pro třináct
Hurikán
Střepy
Rozkazem
*  *  *
Dick Francis (1920–2010) byl britský žokej, novinář a spisovatel detektivek, které se odehrávají kolem koňských dostihů. Od roku 1962 vydával jednou ročně novou knihu. Na knihách spolupracoval se svojí manželkou a po její smrti v roce 2000 na čas svoji spisovatelskou činnost přerušil. Další román vydal v roce 2006 a následující čtyři napsal v letech 2007–2010 spolu se svým synem Felixem. Všechny jeho detektivky se zabývají dostihovým sportem, hlavní hrdina s ním má vždy něco společného buď přímo (trenér, žokej, funkcionář…) nebo nepřímo (novinář, pilot mezi závodišti). Ve více příbězích (Poslední šance, Bič, V nemilosti, Rozkazem) vystupuje Sid Halley, jemuž zranění ukončí jezdeckou kariéru a který se následně stává vyšetřovatelem.

Žádné komentáře:

Okomentovat