pátek 1. ledna 2021

Novoroční vycházka

Na tradiční společnou vycházku světelských turistů si tentokrát z důvodů koronavirové pandemie netroufáme

Odjíždíme do Termesiv, okrajové části Havlíčkova Brodu, odkud vyrážíme do přírody – a jak máme v poslední době ve zvyku – za keškami. První je hned za vsí na hrázi prvního z jedenácti rybníků. Procházíme podél nich...
... a u posledního odbočujeme doprava po stráni nad Sázavou. Naproti soutoku Sázavy s Břevnickým potokem je další keška, terén je ownerem označen čtyřmi hvězdičkami, ale kromě prudkého sešupu nejde o nic náročného. Stejně tak další nedaleká keš ze série Adventní kalendář. Ta je na horní hraně starého lomu a při troše opatrnosti není problém ji odlovit. Původně jsme ji chtěli nechat být a tak teď za tento „nadplán“ platíme plahočením lesem a okrajem pole (s výjimkou krátkého úseku kolem samoty s názvem Samoty). Když se konečně dostáváme na červeně značenou Cestu Karla Havlíčka Borovského, nestačím zírat na spoušť způsobenou kůrovcem, respektive těžbou. Postrádám malebný křížek vpravo od cesty, který jsem tu před pár lety fotil,...
... a po chvíli zůstávám překvapeně stát, když jej spatřím přestěhovaný o notný kus cesty dál:
Mezitím nacházíme další kešku ukrytou v blízkosti místa, kde stávala středověká tvrz Hadrburk, zaniklá patrně za husitských válek. Míjíme samotu Zálesí a dostáváme se k dalšímu křížku stojícímu u cesty, která přichází zprava:
Procházíme pod železničním mostem a kolem samoty Anžírna pokračujeme k lávce přes Sázavu. Také za ní je křížek, a to u cesty, která křižuje červeně značenou trasu a je tělesem staré železniční tratě Německý Brod–Tišnov.
Pokračujeme po ní doleva, zpočátku vede po louce, později lesem v Houbové stráni. Podrobnosti o zrušené trati naleznete v článku o výletu kolem Stříbrných Hor na tomto blogu zde. Keška se jmenuje Stará železnice-křížení, protože se nachází nedaleko místa kde nová trať (zprovozněná v prosinci 1958) překřížila trať původní.
O kus dál je ještě jedna keška týkající se staré trati. Jmenuje se Stará železnice-pomník, protože nedaleko jejího úkrytu je jednoduchá pamětní destička upozorňující na událost starou 75 let:
Stejnou cestou se vracíme
– nejprve po tělese staré železniční tratě...
... a potom po červené značce až k autu do Termesiv.

Žádné komentáře:

Okomentovat