pondělí 11. ledna 2021

Zemřel Jarda Jenčík

 Po krátké nemoci zemřel bývalý starosta Světlé nad Sázavou

Narodil se v roce 1943 v Nové čtvrti v domě čp. 374, který dnes už nestojí. Svému městu byl věrný po celý život, 33 let pracoval v PALu (nyní APS) a deset let ve službách města Světlé nad Sázavou na radnici. Starostou byl zvolen 26. ledna 1993, po deseti letech jej v listopadu 2003 vystřídal Josef Böhm.
2002
Za svého „starostování“ pravidelně psal do Světelského zpravodaje – v době, kdy si název zpravodaj ještě zasloužil. V článku, který nazval „Na rozloučenou“, mimo jiné napsal:
Při ohlédnutí zpět za uplynulými deseti lety si myslím, že převažují pozitiva. Město i přes dílčí „škobrtnutí“ jde stále vpřed. Mrzí mě, že za celé ty roky jsme nepřinutili stát opravit ulici Komenského (i když písemný příslib na její rekonstrukci v roce 2003 máme od zástupce hejtmana kraje Vysočina), asi bych již nezvedl ruku pro prodej tehdejšího areálu koupaliště - vidím, jak dnes by bylo ve městě potřebné, a podobně. Naopak silnou pozici máme v sociální oblasti, kde město má nový domov důchodců pro 80 obyvatel (i přes problémy s dostavbou a ukončením financování je to chlouba města), dům s pečovatelskou službou, u kterého ještě letos bude zahájena přístavba dalších bytů. Za největší úspěch považuji získání statutu nadřazeného pověřeného úřadu pro naše město. Tímto se Světlá nad Sázavou dostává mezi 205 „vyvolených“ měst v České republice. /..../ A co je mým osobním přínosem? Snad to, že celé roky jsem se snažil v našem městě udržovat politický, sociální a občanský smír. A můžu být osobně hrdý, že se to na rozdíl od jiných měst podařilo.

Ocituji zde ještě jeho text z kandidátky ČSSD z roku 2006:
Vážení a milí spoluobčané, 
v lidském životě jsou chvíle, kdy člověk cítí potřebu se veřejně angažovat a pracovat ve prospěch svého města. To byl i můj případ, toho kroku nelituji a myslím si, že jsme město přes složité období devadesátých let dovedli k celkem úspěšnému rozvoji. Po pravdě musím říci, že nejvíce projektů se nám podařilo prosadit právě s pomocí České strany sociálně demokratické – jejích členů, poslanců i ministrů.
Proto jsem – ač nestraník – akceptoval nabídku Místní organizace ČSSD na spolupráci a stal se morálním patronem jejich kandidátky pro letošní podzimní komunální volby. Na této kandidátce se Vám představují lidé mně osobně známí, kteří chtějí v maximální míře to nejlepší pro své město a jsou ochotni tomu věnovat svůj volný čas. Jsou to lidé, kteří mají silné sociální cítění a jsou připraveni akceptovat vaši vůli a touhu po dalším rozvoji a rozkvětu našeho města.
Pod tuto kandidátku se podepisuji svým celým jménem, což bych pod některé jiné kandidátky nedokázal. Do dnešního dne jsem se nevyrovnal třebas s tím, že současný nejvyšší představitel města proti Vaší vůli prosazoval do našeho města umístění uprchlického tábora a že současné vedení by se mělo prezentovat většími zisky pro město. Takto jim zůstávala jen kritika minulého, za čímž se mnohdy schovávala zášť, zloba, závist i vlastní neschopnost.
Jestliže vyslovuji důvěru této kandidátce, potom Vás všechny, kteří chcete žít ve stále se rozvíjejícím městě, velmi upřímně prosím o její podporu v nadcházejících volbách.
Jaroslav Jenčík
emeritní starosta města
2011

Žádné komentáře:

Okomentovat