čtvrtek 31. prosince 2020

Silvestrovská vycházka

I na silvestra jsme si naplánovali krátkou vycházku s odlovením jedné či dvou kešek

Auto necháváme u kapličky na návsi v Hněvkovicích u Humpolce a po úzké asfaltce míříme k Havlovu kopci (633 m) s vysílačem na vrcholu:
Je poměrně teplo, jasné nebe a daleká viditelnost. Sestupujeme k ůzké silničce, která nás přivádí k silnici Humpolec–Želiv, tu překračujeme, lesní cestou klesáme k samotě U Trucbaby a brzy nato jsme v Jiřicích.
Procházíme kolem kostela sv. Jakuba Většího k božím mukám, která nám mají posloužit při výpočtu souřadnic, a obdivujeme Jiřickou lípu stojící na druhé straně silnice:
Jiřice mají necelých 950 obyvatel, podrobnosti o vsi, kostele a božích mukách naleznete na tomto blogu zde.
Ač jsme na to čtyři, kešku se nám nalézt nedaří (a podle logů našich předchůdců rozhodně nejsme sami), a tak se vydáváme na zpáteční cestu. Zpočátku šlapeme po silnice, která ústí na silnici Humpolec–Želiv, překračujeme ji a podél lesa přicházíme k malému rybníčku. Stávala zde dvě stavení, nyní zbouraná a znovu budovaná. Obcházíme shnilou lávku přes potok a lesní cestou stoupáme k silnici spojující Hněvkovice s Kletečnou.
Po ní přicházíme na okraj Hněvkovic, kde po levé straně silnice stojí kaplička Nejsvětější Trojice:
Podle pověsti byla v těchto místech svedena bitva a na památku vítězství, chtěli zde lidé vystavět kostel. Jenomže to, co ve dne postavili, v noci zmizelo. Stavěli celý týden a vždy se zdivo ztratilo, a pak přišla zpráva, že v sousedních Jiřících někdo staví v noci kostel. Místní usoudili, že je to znamení a kostel má stát tam. Postavili tedy společně kostel v Jiřicích a u Hněvkovic na základech sakristie, které se neztratily, postavili malou kapličku.
Abychom vykompenzovali nenalezenou kešku v Jiřicích, zastavujeme se za Hněvkovicem u dálnice, kde na okraji parkoviště stojí pomník Alexandra Dubčeka. Byl jsem se tu podívat již před lety, proto můžete podrobnosti nalézt na tomto blogu zde).
Kešku v protějším svahu bez problémů nalézáme, a tak se můžeme spokojeně vrátit domů a o půlnoci oslavit příchod nového roku...

Žádné komentáře:

Okomentovat