úterý 22. prosince 2020

Co jsem také přečetl_______________ ___________Dcera Sherlocka Holmese

Netradiční napínavý příběh o dceři Sherlocka Holmese a jejím partnerovi, doktoru Johnu Watsonovi mladším, od amerického spisovatele Leonarda Goldberga

Píše se rok 1914. Joanna Blalocková je díky bystrému úsudku a širokému rozhledu velmi schopnou zdravotní sestrou, což je jen jedno z mála povolání, které v té době může žena vykonávat. Ale poté, co se spolu s desetiletým synem stane svědkem smrtelného pádu z okna zdánlivého sebevraha, navštíví ji starý dobrý doktor John Watson se svým šarmantním a pohledným synem, doktorem Johnem Watsonem mladším, a protože jsou oba uchváceni jejími forenzními schopnostmi, nabídnou jí účast v jejich vyšetřovacím týmu.
Joanna a oba Watsonové začnou rozmotávat klubko sherlockovské záhady, jehož vlákno vede od ukrytého pokladu až do druhé anglo-afghánské války v letech 1878–1880. Musí si přitom připravit důmyslný plán, jak dopadnout vraha přímo při činu. Není to ale lehké, protože jim hází klacky pod nohy nejen zločinci, ale i Scotland Yard a britští aristokraté. A i kriminalistika v té době byla úplně jiná, než jak ji známe dnes…
Aniž by to Joannino okolí tušilo, i ji obestírá velké tajemství. Ukáže se totiž, že je plodem vášnivého setkání nyní již zesnulého Sherlocka Holmese a Ireny Adlerové, jediné ženy, které se kdy podařilo slavného detektiva přelstít (viz povídka Skandál v Čechách v knize Dobrodružství Sherlocka Holmese). 
A Joanna?… Ta dostala do vínku skvělé dedukční schopnosti obou svých rodičů.
Mlha, klapot koňských kopyt a hrčení drožek navozuje atmosféru starého Londýna tak jako v knihách autora kánonu, Joanna je na můj vkus neskutečně bystrá a schopná vydedukovat nemožné, zatímco oba doktoři jsou líčeni jako poněkud pomalejší v myšlení... Zkrátka čeho je moc, toho je příliš!
Co mě však zaujalo, byla věta na straně 68: „Otec vstal, aby si přinesl láhev brandy a dolil nám do skleniček z waterfordského křišťálu.“

Waterford je město v Irsku, v němž počátek výroby křišťálu sahá do roku 1783, kdy George a jeho synovec William Penrose zahájili podnikání. Jejich společnost Waterford byla uzavřena v roce 1851. O téměř sto let později, v roce 1946, emigroval Ing. Karel Bačík, majitel sklárny Karlov ve Světlé nad Sázavou, před komunisty do Irska, konkrétně do Waterfordu, kde založil novou sklárnu.

*  *  *
Leonard Goldberg (1936-2018) je mezinárodně úspěšný autor série lékařských thrillerů s Joannou Blalock. Jeho romány, vyzdvihované kritiky i jeho kolegy spisovateli, byly přeloženy do desítek jazyků a prodalo se jich více než milion kopií po celém světě. Leonard Goldberg pracuje jako lékař-konzultant a je spjat s UCLA Medical Center, kde zastává funkci klinického profesora medicíny. Je žádaným znalcem při soudních pří ohledně zanedbání lékařské péče, jeho specializací je interní lékařství, hematologie a revmatologie. Publikoval více než sto vědeckých studií.

Žádné komentáře:

Okomentovat