úterý 30. března 2021

Od Jitkova přes Počátky do Jahodova

Další keško-turistický výlet v rámci havličkobrodského okresu

Začínáme v Jitkově, ale víceméně jen proto, že ves je při cestě do oblasti našeho zájmu. Rozkládá se v údolí u křižovatky státní silnice z Havlíčkova Brodu na Hlinsko a silničky z Chotěboře na Havlíčkovu Borovou. Jsou tu čtyři kešky, dvě nicneříkající a jaksi zbytečné, jedna se zajímavým listingem i umístěním a jedna, kterou jsme nenašli a o jejíž existenci pochybujeme.
Za další keškou musíme popojet do osady Hájek a vydat se na kopec s originálním názvem – Bída. Má výšku 606 metrů a nacházají se tu dvě stavení a malá větrná elektrárna, která je zásobovala elektřinou:
Další lokalitou je Fiedlerův kopec. Jetě než se k němu dostaneme, zastavujeme se pomníku Miroslava Hospodky. Je tu keška se zajímavým listingem. Miroslav Hospodka byl dvacetiletý mladík, který pracoval v Kovozávodech Chotěboř a pomáhal rodičům na hospodářství. Rodiče vázali na poli snopy ječmene a připravovali je na odvoz do stodoly. Miroslav přišel po práci za nimi a k večeru vezl naložený žebřiňák domů. Tehdy zde ještě nebyla cesta jako dnes, ale byl to úvoz svažující se ke vsi. Snopy přesahovaly bočnice žebřiňáku, a tak když chtěl Miroslav přibrzdit klikou, musel se hodně naklonit. To se mu stalo osudným, protože sklouzl ze snopů, dostal se pod kola vozu a ta ho přejela. Koně se splašili a rozběhli se s vozem ke vsi. Na silnici je zahlédl Miroslavův bratr, chtěl je zastavit, ale koně ho odrazili na plot a zastavili se až doma na dvoře. Samozřejmě se všichni rozeběhli hledat Miroslava a našli ho zle potlučeného. Sanitka jej vezla i s bratrem, který si stěžoval na bolesti v noze, do Havlíčkova Brodu, ale Miroslava již živého nedovezla.
V místě, kde silnička dosahuje vrcholu, je vodárna a dva vysoké stožáry:
Vrchol kopce je v poli vpravo od silnice. V křoví se nacházejí dvě(!) červenobílé vrcholové tyče a před ním vyvrácený patník:
Další keška, která vznikla v rámci havlíčkobrodského adventního kalendáře 2019, je u malebného stromu stojícího stranou od silnice za Kojetínem. Tamější obyvatelé jej roku 2015 nazvali Stromem zdraví a poblíž umístili tabulku s výzvou: „Přistup blíže a obejmi mě, soustřeď se na svůj dech a naber síly /.../ Dávám sílu všem pocestným, kteří se u mě zastaví odpočinout.“
Pokračujeme do Jahodova, kde necháváme auto a vydáváme se za mystery-keší vzdálenou asi půl druhého kilometru. Jmenuje se Mohutné stromy a jedná se o dva buky rostoucí uprostřed lesa:
Našli jsme je bez problémů, ale protože jde o mysterku, musíme podle zjištěných indicií spočítat souřadnice finálky. Chybička ve výpočtu způsobila, že kešku objevíme až na druhý pokus...
Stejnou cestou se vracíme do Jahodova, chvíli se držíme zelené turistické značky a pak z ní odbočujeme přes pole na kopec. Tedy na Kopec (582 m). Na vrcholu je ve skruži patník i vrcholová tyč a je odtud krásný kruhový výhled.
Pokračujeme v cestě za poslední dnešní keškou 
– po poli, kousek po zelené značce, loukou, kousek polní cestou a znovu loukou k rozpadlému dvoru Nemojov:
Na louce u nedaleké samoty stojí dva zdaleka viditelné javory kleny. 
Ten mohutnější patří mezi pět největších památných klenů v České republice. Je vysoký 18 m, kulovitá koruna je široká 16 m, obvod kmene činí 669 centimetrů! Stáří stromu se odhaduje na 250 let.
Po loukách podél potoka se dostáváme na silnici a po ní se vracíme do Jahodova. Celkem jsme „odlovili“ třináct keší, z toho jednu multinku a jednu mysterku.

Žádné komentáře:

Okomentovat