středa 14. dubna 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________detektivky s Nero Wolfem

... pěstitelem orchidejí a milovníkem exotických jídel, který jen málokdy vychází ze svého domu

Jde o knihy amerického spisovatele Rexe Stouta (1886–1975), původně „vážného“ autora, který po průpravě obvyklého amerického devatera řemesel napsal někoik psychologických románů velmi dobře přijatých kritikou, avšak z obchodního hlediska šlo o propadáky.
Rex Stout se narodil v Noblesvillu v Indianě, do školy chodil v Kansasu a po maturitě, přes svůj quakerský původ, vstoupil do válečného námořnictva Spojených států. Po dvou letech moře opustil, nějaký čas studoval práva, pak vystřídal řadu zaměstnání, která ho přivedla až do Paříže, kde napsal svůj první vážný román, psychologický příběh Jak Bohu podoben (How Like a God). Ani další knihy neměly čtenářský úspěch, až první detektivní příběh Fer-de-lance (název křovináře aksamitového, hada z čeledi zmijovitých, vyskytujícího se ve Střední a Jižní Americe), který napsal z existenčních důvodů, jej okamžitě proslavil. Uvedl v něm na scénu Nero Wolfa a jeho „watsona“ Archieho Goodwina, jenž Wolfova dobrodružství vypráví svěžím, hovorovým a květnatým jazykem.
Z obsáhlého díla, které dosáhlo čtyřiceti románů, jmenujme alespoň:
The League of Frightended Men, 1935 (Liga vystrašených mužů)
The Rubber Band
, 1936 (Gumová banda, ale česky vydáno v roce 1994 pod názvem Dědictví Kláry Foxové) – Děj se točí kolem půvabné mladé klientky, která čelí obvinění ze zpronevěry, jež se ovšem ukáže jako pouhá předehra daleko složitějšího případu. Mladá žena usiluje o vypátrání dlužníka svého zemřelého otce, v jehož odkazu je kromě nároku na peníze i seznam přátel z té doby (1895), kdy v Nevadě hledal zlato. Dívce se podaří některé z nich nalézt a spolu s nimi se pokouší uplatnit svůj nárok, ale téměř ihned poté jsou dva z věřitelů zavražděni. Nebýt předvídavosti geniálního detektiva, nebyl by se případ čestného dluhu stal předmětem vyšetřování.




Too Many Cooks, 1938 (Příliš mnoho kuchařů)
Some Buried Caesar, 1939 (Pohřbený Caesar
Over My Dead Body, 1940 (Jen přes mou mrtvolu)
Black Orchids, 1942 (Černé orchideje)
Too Many Women, 1947 (Příliš mnoho žen)
Murder by the Book, 1951 (Vražda pro knihu)
The Golden Spiders, 1953 (Zlatí pavouci)
The Black Mountain, 1954 (Černá hora)
Before Midnight, 1955 (Před půlnocí)
A Right to Die
, 1964 (Právo na smrt) – V tomto románě jde o vyšetřování dvou vražd, spáchaných z rasové nenávisti. Autor píše své detektivky v první osobě. Kdo čte knížky s Nero Wolfem tak již zná řadu scén (zvyky, orchideje, lukulské hody, Archerovy bonmoty). Zde se také řeší vztahy bílí kontra barevní, ale překvapivě nevražili černoši na bělochy, ale naopak. Kromě zajímavého příběhu s překvapivým rozuzlením nabízí tato detektivka také pohled na Ameriku konce padesátých a začátku šedesátých let minulého století s jejími rasovými problémy. Když si chtěl černošský mladík vzít mladou bělošku z dobré rodiny, v očích drtivé většiny Američanů to bylo hotové faux pas. A byla-li dívka zavražděna, kdo jiný by mohl být viníkem, když ne její černošský snoubenec?
Neméně zajímavé čtení přináší tiráž! Knihu v roce 1967 vydala v nákladu 188 000 výtisků v edici Máj Mladá fronta, nakladatelství Československého svazu mládeže, vytiskla tiskárna Rudé právo, vydavatelství ÚV KSČ v Praze, odpovědná redatorka Hana Žantovská, doslov a bibliografickou poznámku napsal Josef Škvorecký.
Hana Žantovská (1921–2004) byla redaktorka, spisovatelka a především překladatelka z angličtiny a němčiny. Za války byla persekvovaná pro židovský původ, na počátku 70. let 20. století se načas stala nepohodlnou komunistickému režimu a byla postižena zákazem činnosti, takže její překlad románu Grahama Greena Vlak do Istanbulu musel v roce 1973 svým jménem pokrýt Jan Zábrana. Byla matkou Michaela Žantovského (*1949), překladatele z angličtiny, tlumočníka, psychologa, publicisty, spisovatele, textaře, politika a dipomata. Patřil k zakládajícím členům Občanského fóra a fungoval jako jeho tiskový mluvčí, v roce 1990, se stal tiskovým mluvčím a poradcem prezidenta Václava Havla, později působil jako velvyslanec ČR ve Spojených stítech amerických, Izraeli a Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.
The Doorbell Rang, 1965 (Někdo zazvonil u dveří)
*  *  *
Kromě románů s Nero Wolfem napsal Stout také příběhy se soukromým detektivem indiánského původu Tecumsehem Foxem Double for Death (Smrt ve dvou), The Broken Vase (Rozbitá vbáza) a Bad for Bussines, 1940 (To není dobré pro obchod, česky však pod názvem Hořké pochoutky, 1980).
Fox je sympatický detektiv, pohledný, svižný, a na rozdíl od Nero Wolfa velmi pohyblivý a dokáže ocenit ženské půvaby. K tomuto případu jej přivedlo přivedlo náhodné seznámení s dívkou Amy Duncanovou. Když Amy objeví mrtvolu svého strýce Arthura Tingleyho (majitele firmy Lahůdky od Tingleyho), požádá Foxe o pomoc. Nejdříve se zdá, že bude muset vypátrat pouze vraha a motiv vraždy. Ale vše se zkomplikuje tím, že si Tingley před smrtí najal detektivní agenturu, aby zjistila, kdo do výrobků jeho podniku záměrně přidává chinin, a samozřejmě podezírá především konkurenční firmy, které se pokoušejí jeho podnik pohltit. Amy s ním neměla dobré vztahy, a když je Tingley náhle zavražděn, a to dokonce nato, co si pozval Amy do kanceláře, padá podezření především na ni. Fox se ujímá pátrání, ne vždycky v souladu s těžkopádnou policií, a v složitém kolotoči, kdy podezření přechází od zaměstnanců firmy až k nejvlivnějším osobnostem města, nakonec pachatele brilanstně odhaluje. O nečekané zvraty a překvapení není nouze...
*  *  *
Dalších několik knih napsal Stout s jinými detektivy, např. The Hand  in the Glove (Ruka v rukavici), Mountain Cat (Horská kočka) a jiné.

Žádné komentáře:

Okomentovat