pondělí 24. ledna 2022

Co jsem také přečetl_______________ ___Sherlock Holmes Hitlerův posel smrti

Podivný název – jako by v něm chyběla spojka a...

Je jaro roku 1937. Německý kancléř Adolf Hitler vytrvale hovoří o míru, svými činy však jako by dělal vše proto, aby západním spojencům došla trpělivost. Schizofrenní geopolitická atmosféra dusí i britský Fulworth, sídlo penzionovaného Sherlocka Holmese, kde našel útočiště manželský pár německých emigrantů Steinerových, kteří převzali starost o Holmesovu domácnost po zesnulé paní Hudsonové.
Ranou přímo do Holmesova srdce se stala sebevražda jeho chráněnce Richarda Greena, místního mladíka, jehož vrozený talent detektiv po desetiletí rozvíjel a podnítil jej dokonce ke studiu na prestižní londýnské škole. Smrt bez zřejmého motivu Holmese vtahuje zpět do velkého světa, který se dramaticky změnil. Páru nahradila elektřina, kočáry a drožky ustoupily automobilům a nebe brázdí obří vzducholodě. Jediné, co zůstalo, je zlo a nepřítel, s nímž se Sherlock poprvé utkal už před čtyřiceti lety…
Dát do titulu knihy Sherlocka Holmese a Hitlera už samo o sobě znamená, že si autor zajistí pozornost. I když o Hitlerovi se pouze zmíní, do děje vůbec nezasáhne. Sherlock i Watson jsou již osmdesátníci, kteří si užívají důchodu na venkově, ale najednou v atmosféře nadcházející války bojují s vycvičenými agenty, zmutovaným dítětem, chemickými zbraněmi a ještě se snaží odvrátit katastrofu Hindenburgu. A to vše zvládají s bravurou sobě vlastní... Pokud to nezkousnete, knihu odložte!
*  *  *
Petr Macek (*23. 4. 1981) je český novinář, spisovatel a scenárista. Jako jediný český pokračovatel A. C. Doyla uspěl i ve Velké Británii, neboť překlady obou jeho dosavadních příběhů o Sherlocku Holmesovi Golemův stín (Jota) a Případ dobře vychlazené pomsty (Jota) vydalo londýnské nakladatelství M X Publishing.

Žádné komentáře:

Okomentovat