sobota 12. února 2022

Co nového ve Světlé? (XXVII)

Většina změn bývá k lepšímu, ale najdou se i ty druhé...

Na náměstí Trčků z Lípy už jsou vidět přípravy na zahájení druhé etapy revitalizace náměstí:
Byl odstraněn desetitunový památník „Kámen a sklo“, skříňka sloužící k vyvěšování smutečních oznámení byla přemístěna k lípě u kašny...
... a novinový stánek je nově v Sázavské ulici hned za přechodem pro chodce. Už před časem byly také pokáceny vzrostlé smrky mezi parkovištěm před bytovkou v Jelenově ulici a Sázavskou ulicí.
Vstup do středověkého podzemí dospěl do havarijního stavu a bylo nutné jej staticky zajistit. Protože skála byla zvětralá a nesoudržná, bylo vybudováno šest železobetonových sloupů (tři a tři na každé straně) a na nich provedena železobetonová klenba. Prostor mezi sloupy byl vyplněn kamenným zdivem. Nově vzniklý vstupní prostor bude uzavřen dveřmi a výplní do tvaru klenby z hoblovaných fošen opatřených nátěrem.
*  *  *
Na Páchu jsou k vidění nutrie. Lidé tam chodí s dětmi, krmí kachny a nutrie se na tom přiživují:
Stát od ledna povolil myslivcům nově lovit nutrie, norky, mývaly a další nepůvodní druhy živočichů. Dříve to mohla dělat pouze myslivecká stráž, změnu přinesla ministerská vyhláška. Podmínkou je, aby to měli myslivci uvedeno v povolence, kterou jim vydávají myslivecké spolky, tedy uživatelé honitby.
V sobotu 5. února odvysílala ČT24 krátkou reportáž ze světelského středověkého podzemí. Průvodcem reportérovi byl Karel Coufal: 
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12094108610-regiony-ct24/322281381960205/
*  *  *
Rozkošné údolí už rozkošné není! Ostatně jeho správný název by měl být Rozkošské údolí podle Rozkošského potoka, který jím protéká, ale tak nějak se už v minulosti ustálilo pojmenování, které nyní vzalo zasvé. Může za to kácení stromů a především neodklizené větve a někde i celé kmeny, které tu leží řadu týdnů:
V Závidkovicích se dočkaly odbahnění oba rybníky – ten na návsi i ten pod ním. Současně byly opevněny břehy kamennou dlažbou a zřízen bezpečnostní přeliv se speciální stěnou umožňující snížit hladinu vody. Celkové náklady činily skoro čtyři miliony korun, z ministerstva zemědělství obdržela světelská radnice na každý rybník přes milion.

Žádné komentáře:

Okomentovat