středa 2. února 2022

Zemřela Ivana Měkotová

Spolužačka ze ZDŠ, výtvarnice, učitelka ZUŠ a autorka knížek pro děti

Narodila se v Humpolci (*1952) a ačkoli se poté přestěhovala do Světlé nad Sázavou, velkou část dětství strávila ve svém rodném městě u babičky Jindřišky Kamešové. Její rodinná pouta se váží na pradědečka Františka Jokla a Vincence Kameše, zasloužilé občany Humpolce. Po absolvování gymnázia a pedagogické školy studovala ještě na DAMU, a to na katedře loutkářství. Původní profesi učitelky v mateřské škole vyměnila za vyučování literárně-dramatického a výtvarného oboru na Základní umělecké škole v Ledči nad Sázavou a ve Světlé nad Sázavou. Její žáci obsazovali v soutěžích vždy přední místa. Loutkářský soubor pod jejím vedením vystupoval i na takových scénách, jako je mezinárodní festival Loutkářská Chrudim, divadlo Semafor, divadlo Drak Hradec Králové či v Ledeburských zahradách pod pražským Hradem V prosinci 2000 byla vydána knížka Cesty a cestičky, jejímž obsahem jsou literární práce žáků LDO a kresby žáků VO.
Bohatý svět výtvarné tvorby objevovala prostřednictvím své maminky Evy Kamešové (1932–2015) a svého strýce Jiřího Juna (*1942), který žije a tvoří v Chodově u Karlových Varů. Svému stylu říkala „puzzlismus“. Postavy a předměty se vzájemně dotýkají, prostor je naplněn a provázán symbolikou vztahů. Vzniká tak do sebe uzavřená sekvence děje, zachycujícího všední situace a okamžiky v propletenci lidských postav a předmětů. 
I letos jsme si s Ivanou vyměnili péefka
Vystavovat začala v roce 2015. Její obrazy – suché pastely – jsou zastoupeny v soukromých i galerijních sbírkách v České republice, Nizozemí, Velké Británii, USA, Irsku a na Slovensku. 
Ivana v Kavárně 104 ve Světlé nad Sázavou při vernisáži svých suchých pastelů
Ivana je autorkou 
dvou knížek pro děti – Babička Pepička (2012) a Ať se ti líbí na světě (2014), a také řady písňových textů. Její oblíbené motto bylo: „To příběhy dělají nás“.

2 komentáře:

  1. Ivanku jsem znal kratce, presto me tato noblesni dama oslovila svymi obrazky s pribehy. O to vice me zasahla zprava o tom, ze uz nic ze svych pribehu nanamaluje. Chybi nejen mne....Karel Cerny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za Vaši vzpomínku a za návštěvu mého blogu.

      Vymazat