sobota 26. března 2022

DP Jarní Vysočinou

Jubilejní 40. ročník pochodu dříve pořádaného havlíčkobrodským odborem KČT, ale od roku 2017 nově založeným KČT, odbor Havlíček Havlíčkův Brod

Z pěti tras (respektive šesti, neboť v nabídce byla i hvězdicová s libovolným startem a cílem v Havlíčkově Brodě), si vybíráme  šestnáctikilometrovou. Start a cíl letos není z budovy městského úřadu, ale z kina Ostrov. 
Jdeme do parku Budoucnost a po zelené turistické značce kolem zimního stadionu, rybníku Rantejch a koupaliště. Podcházíme pod mostem, po němž obchvat překonává Cihlářský potok. Míjíme rybník Cihlář a zastavujeme se u Anděla
Sochu vytvořil známý havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák, spoluautorem je umělecký kovář Jan Schwarz ze Svatého Kříže, který vytvořil kolem sochy kovové zábradlí.
Dílo vzniklo v areálu kamenické firmy Granit Lipnice. „Asi před rokem mě oslovilo několik místních katolíků s přáním mít v této lokalitě malé duchovní zastavení. Takže si našel cestu na svět tvar, který mi přišel do hlavy jako jedna z variant kříže, který jsem pak v podobě zcela jiné vytvořil pro Libici nad Doubravou,“ popsal sochař vznik díla. Slavnostní odhalení sochy se uskutečnilo v sobotu 16. října 2021.
Procházíme kolem rybníků Hajdovec, Pfaffendorfský a Zádušní a lesem se blížíme ke Knyku. Ve vsi s tímto podivným názvem odlovíme kešku a zásluhou nedbale umístěné směrovky zabloudíme na okraj vsi místo abychom pokračovali po silnici na Rozňák. To je další nenormální jméno obce, stejně jako sousední Pelestrov. Polní cesta s modrým turistickým značením vede po jeho okraji do lesa, v současnosti značně poznamenaného těžbou stromů napadených kůrovcem.
Na křižovatce s širokou lesní cestou, po které modrá značka pokračuje k Havlíčkovu Brodu, odbočujeme na neznačenou cestu k Pelestrovské hospůdce, v níž je kontrola. Nespokojujeme se ovšem jenom s razítkem, ale objednáváme si polévku a pivo. Poklábosíme s turistou, který přijel na pár dní z Opavy, a pak se vydáváme na další cestu. Nevracíme se na modrou značku, ale jdeme souběžnou lesní cestou a v příhodném místě z ní odbočujeme doleva k Pelestrovské studánce. Také tady je žalostný pohled na vykácený porost... Od studánky vede značená odbočka na zmíněnou modrou značku, která nás přivede až na Havlíčkovo náměstí. Mezitím se ještě jednou setkáme s keškující rodinkou a společně odlovíme jednoduchou mysterku nazvanou Loupežník Kačaba.

Žádné komentáře:

Okomentovat