pátek 30. září 2022

Před 55 lety

Už je to déle jak půl století...

Dne 30. září 1967 se konalo slavnostní poklepání na základní kámen nové sklárny na výrobu olovnatého křišťálu za přítomnosti ministryně spotřebního průmyslu Boženy Machačové Dostálové (1903–1973). 
Fotografie základního kamene, pořízená o 40 let později
Pro zajímavost dodávám, že jen o měsíc později, 28. října 1967 – „náhodou“ v den výročí vzniku republiky – byl v Novém Boru slavnostně otevřen Crystalex, největší sklářský podnik v Československu. U poklepání na jeho základní kámen nechyběla ani tehdy (20. srpna 1965) Božena Machačová Dostálová, od svých dvaceti let členka KSČ, pozdější nositelka Řádu práce a Řádu Klementa Gottwalda, opakovaně volená členkou ÚV KSČ. Mimochodem rodačka z Německého Brodu!
*  *  *
Ale vraťme se ke stavbě sklárny ve Světlé. Do konce roku bylo zařízeno staveniště, provedena část zemních prací a byla zahájena betonáž patek výrobního monobloku.
V následujících letech pokračovala výstavba výrobního monobloku, energobloku, garáží a leštírny. Produkce polotovarů na huti začala koncem roku 1970, broušení bylo zahájeno o rok později.

Žádné komentáře:

Okomentovat