sobota 10. září 2022

Mallorca

Často se o ní říká, že je to spíše světadíl než jenom ostrov – tak je různorodá! V těsném sousedství tu vedle sebe existují mohutné komplexy hotelů i tiché zátoky, hlučná města i přírodní krásy od úrodných rovin ve středu ostrova až po téměř vysokohorské vrcholky pohoří Serra de Tramuntana

Mallorca (čti Majorka) je největší z 151 ostrovů Baleárského souostroví, jehož název pochází od baliarides, žoldnéřů, kteří se v antice nechávali najímat jako vrhači kamenů ve válkách. Rozloha ostrova který, je 110 km dlouhý a mezi 60 a 90 km široký, činí 3 618 čtverečních kilometrů. Žije na něm 923 608 obyvatel (2019), je častým cílem turistů a cestovní ruch je jedním z hlavních zdrojů příjmů temějších obyvatel.
Nejstarší lidské kosterní nálezy, které jsou důkazem osídlení Mallorky, pocházejí z mladší doby kamenné. Do života zdejších obyvatel zasáhli obchodně zdatní Féničané, Řekové a také Kartáginci. Punských válek se Mallorčané účastnili jako vrhači kamenů na straně Kartáginců a v roce 206 př. n. l. podlehli Římanům. Ostrovy se staly součástí římské říše a byli to Římané, kdo dali ostrovu jméno, které ve španělské verzi zůstává a znamená „Ta největší“. Po zániku římské říše přišli Vandalové, po nich Byzantinci a v roce 902 Maurové. V roce 1229 Mallorku dobyl král Jakub (Jaime) I. Aragonský a v roce 1492 katoličtí vládci Ferdinand II. Aragonský a Isabela Kastilská uskutečnili politické sjednocení Španělska, k němuž patří také Mallorca. Na obranu před barbarskými piráty ze severní Afriky bylo v 16. století podél pobřeží postaveno 84 obranných věží. V roce 1713 se na Baleárách střídala vláda Francouztů a Angličanů, Španělé získali ostrovy zpět až roku 1802. Na konci padesátých let 20. století se začal rozvíjet masový tursimus, který po smrti generála Franka zažil obrovský růst. Od roku 1983 jsou Baleáry jednou ze 17 španělských provincií, kterou řídí baleárská vláda se sídlem v Palmě de Mallorca.
*  *  *
Po téměř dvouapůlhodinovém letu z Brna přistáváme po 20. hodině na letišti v Palmě de Mallorca, hlavním městě ostrova. V roce 2019 dosáhl počet cestujících téměř 30 miliónů, ve špičce se uskuteční až 66 vzletů a přistání za hodinu, nejvíce letů směřuje do pevninského Španělska, Německa a Spojeného království. Od roku 1997 funguje obrovský terminál, který navrhl mallorský architekt Pere Nicolau Bover.
Po vyzvednutí zavazadel nasedáme do autobusu, který nás po hodinové jízdě napříč ostrovem přiváží do letoviska S’Illot, kde máme v hotelu Peymar zajištěný pobyt all inclusive.
Hotel patří rodinné společnosti Mix Hotels se sídlem v Palma de Mallorca, vlastnící ještě hotely v Playa de Palma a S'Arenal. Hotel Peymar se nachází v centru letoviska S’Illot u pobřežní promenády spojující S’Illot se střediskem Sa Coma. 
Čtyřpatrová budova má 100 pokojů, restauraci, bar, sluneční terasu na střeše, venku malý bazén, lehátka a slunečníky.
*  *  *
Následující den – neděli – věnujeme koupání v moři a relaxaci na pláži vzdálené jen pár metrů od hotelu:
Nejdůležitějším počinem však je naše žádost o zprostředkování zapůjčení auta na čtyři dny, nejlépe hned od zítřka. Jak delegát slíbil, tak zařídil – škoda jen, že auto bude k dispozici až v deset hodin... Ale tak jsme to před lety měli i na Rhodosu.
Následuje článek Cestování po Malorce (I)

Žádné komentáře:

Okomentovat