neděle 4. srpna 2024

Ligurie – turistika na italské Riviéře (IX)

Po městečku Finalborgo

Po delším hledání autobusové zastávky odjíždíme linkovým autobusem z Finale Ligure do sousedního, dříve samostatného historického městečka Finalborgo, které je dnes částí Finale Ligure. Jeho střed je neporušeným opevněným středověkým městečkem, jedním z nejtypičtějších v Itálii. Za dob Římanů přijala vesnice s výhledem na řeku Pora název Burgum Finani, „město na hranicích“ (mezi Itálií a Galií). Znovu je založil jeden z markraběcího rodu Carretto poté, co byla za válek mezi Janovem a jeho rodem zničena jedna starší obec. Později bylo pod nadvládou Španělů a do roku 1795 pod kontrolou Janova, kdy byl Ligurská republika dobyta Napoleonem.
Dnešní farní kostel San Biagio, sv. Blažeje, byl postaven v barokním stylu v 17. století (jeho stavba začala v roce 1633) podle projektu finalského architekta Andrea Storace. Z předchozího středověkého kostela (1261) se zachovala pouze apsida a vysoká osmiboká pozdně gotická mírně nakloněná zvonice s mnoha úzkými sloupkovými okny na každé straně. Zvonice je zasazena do obranné věže náležející k hradbám postaveným před rokem 1452:
Fasáda ze surového kamene zůstala nedokončena, interiér s hlavní lodí a dvěma bočními loděmi je působivý svou velkolepostí a bohatostí výzdoby:
Hlavní loď obohacují dvě nádherné práce připisované Francescu Schiaffinovi, balustráda z carrarského mramoru (čtyři andělé držící jemně tesanou eucharistickou látku) a barokní kazatelna z bílého mramoru od sochaře Pasquale Bocciarda s ohnivým vozem Apokalypsy a jeho okřídlenými zvířaty z Ezechielova vidění (1765):
Fresky klenby namalovali Luigi Gainotti a Antonio Bertolotto (1911),...
... bohatá je také výzdoba dvanácti bočních kaplí:
Toukáme se uličkami cik-cak (jak je ostatně vidět na mapce) a objevujeme (a obdivujeme) malebná zákoutí a náměstíčka s malými bary a obchůdky v elegantních domech:
Na závěr si necháváme zhruba čtvrthodinový výšlap k hradu Castel Cavone...

Momentálně je nepřístupný, ale výhled je odtud nádherný:
Vracíme se do městečka a za říčkou nastupujeme do autobusu, který nás odváží do „našeho“ Finale Ligure, kde si užíváme zmrzliny a koupání...

Žádné komentáře:

Okomentovat