neděle 30. prosince 2001

Silvestr na Chrudimce 2001

Ani den před koncem roku jsme si nedali s turistikou pokoj. Vydáváme se na akci s poněkud zavádějícím názvem. Už po osmnácté ji pořádali turisté z Hlinska a celková účast 108 nadšenců dává tušit, že tato akce má něco do sebe...

Vyrážíme ráno vlakem do Hlinska. Už na tamějším nádraží vidíme, že sněhu tady mají víc než u nás, takže hned nad náměstím už stojíme na běžkách. Při odchodu z města trošku zmatkujeme, ale dál už je to bez problémů. Podmínky jsou výborné, stopa kopírující modrou turistickou značku je projetá, ale protože stále padá, brzy to bude namáhavější. Místy fouká ostrý vítr a sněhu viditelně přibylo. 
Po krátkém občerstvení v
Herálci pokračujeme dál po silnici. Prohrnutá jen částečně - a proto není divu, že jen s minimálním provozem - umožňuje pohodlnou jízdu včetně bruslení až do Svratouchu. Předtím jsme si ovšem ještě udělali krátké mezipřistání v útulné hospůdce „U Berušky“ ve Svratce.
Protože celá akce byla koncipovaná jako hvězdicová jízda a většina účastníků si zvolila kratší a přímější trasu z Hlinska po žluté značce, museli jsme závěrečný úsek naší cesty od hájenky do cíle pracně prošlapávat hlubokým sněhem. Cíl je u pramene Chrudimky, který se nachází ve výšce 680 m n. m. nedaleko obce Filipov. Krátce se ohříváme u ohně rozdělaného blízko studánky, ale protože po usilovném pochodu nám brzy začíná být chladno (a také čas utíká), vyrážíme do Kameniček.
Zdejší nádherná příroda učarovala řadě významných malířů a inspirovala také spisovatele Karla Václava Raise. Jako kantor prožil na Hlinecku dlouhých deset let. V červenci 1882 se oženil s kolegyní Marií Hroznou, učitelkou v Trhové Kamenici. „Horský ráz chudého kraje“ dokonale popsal především v románu Západ (1896). Jednoho z největších českých krajinářů, malíře Antonína Slavíčka, utvrdila četba Raisova románu Západ v přesvědčení, že právě Kameničky jsou místem, kde musí pracovat na svých obrazech. Příroda tu pražského umělce doslova uchvátila. Mezi perly jeho tvůrčího období na Vysočině nepochybně patří obraz z roku 1904 „U nás v Kameničkách“. Slavíček ale maloval i Betlém v Hlinsku, Jeníkov, Střítež a spoustu dalších nádherných zákoutí. Zdejší obyvatelé vyjádřili velký obdiv k oblíbenému malíři, když v Kameničkách vloni otevřeli Galerii Antonína Slavíčka.
Možná nevíte, že na začátku prosince převzal starosta Kameniček Zdeněk Dřevíkovský ocenění (a milionovou odměnu) za první místo své obce v celostátní soutěži Vesnice roku 2001.
Protože času už nemáme nazbyt, po jednom rychlém pivě v místní restauraci vyrážíme na cestu do Hlinska nikoli po zelené turistické značce, ale po silnici přes Jeníkov. Sněhu je dost, jedeme na běžkách téměř až na světelnou křižovatku. Celkem jsme urazili 35 kilometrů a do odjezdu vlaku nám zbývá necelých deset minut...

Žádné komentáře:

Okomentovat