neděle 6. ledna 2013

Svěcený hrál s ďábly

Tedy, abych to uvedl na správnou míru: houslista světové úrovně Jaroslav Svěcený koncertoval s mistrovskou kapelou Cigánski Diabli, osmičlennou skupinou romských virtuózů ze Slovenska, která je současnou hudební bombou, a to nejen na Slovensku.
 
Nechtějte po mně, abych vlastními slovy popsal zážitek z téměř dvouhodinového fascinující koncertu těchto dvou na první pohled interpretačně odlišných subjektů. Fundovaně by to snad mohl popsat odborník, ale já – a případní čtenáři – se musíme spokojit jenom s konstatováním, že to byl zážitek fantastický a nezapomenutelný! A závěrečný Montiho Čardáš? Bouře tónů, energie a emocí, zcela nad moje schopnosti vyjádřit je slovy…
Jaroslav Svěcený (*1960) začal svou uměleckou dráhu na pražské konzervatoři, AMU a u slavných světových virtuosů. Vystupoval v USA, Brazílii, Izraeli, Libanonu, Indii, na Kubě a na mnoha dalších místech po celém světě, během toho stihnul ještě natočit 41 alb. Je uznávaným znalcem historie a stavby houslí, sám také tyto staré nástroje vystavuje, předvádí a nahrává jejich zvuk na CD. V roce 1996 mu byla udělena prestižní cena Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost
Cigánski Diabli za svou téměř dvacetiletou kariéru získali tisíce oddaných fanoušků a na svou stranu si naklonili i odbornou veřejnost, v roce 2000 hned tři ceny Grammy a jejich alba byla oceněna dvěma zlatými a dvěma platinovými deskami. Se svými koncerty objeli již nespočet států celého světa. Zahráli publiku například v USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku, Číně, Tchaiwanu, Mexiku, Španělsku, Řecku a v mnoha dalších. Slovenský, řecký, cikánský nebo židovský folklór střídají s klasickými, filmovými a jazzovými skladbami, což je řadí mezi nejlepší orchestry v kategorii Etno a World Music.
Pekelně rychlé tempo cimbálového kouzelníka, podle odborníků nejlepšího na světě, Ernesta Šarköziho doplňují pekelně rychlí kolegové Jozef Farkaš (viola), Štefan Banyák (první housle), Emil Hasala (housle), Zoltán Grunza (klarinet a tárogató), Silvia Šarköziová (violoncello), Alexander Mihok (kontrabas) a Tibor Lévai (kontrabas).

Cimbálový mág Ernest Šarközi


Zoltán Grunza hraje na tárogató, dechový hudební nástroj pocházející z Asie


Ernestova manželka Silvia hraje na violoncello a zpívá

Jaroslav Svěcený předvádí, co všechno lze na housle zahrát


Žádné komentáře:

Okomentovat