sobota 13. dubna 2013

Čistá řeka Sázava 2013

Již čtvrtým rokem se v polovině dubna konala nezisková dobrovolnická akce, jejímž cílem je zbavit koryto a břehy Sázavy odpadu. Potřetí se jí zúčastnili také členové KČT Sklo Bohemia Světlá n. S., protože je těší dobrý pocit z pomoci přírodě.
V místech, kde byl při minulých ročnících odstraněn hrubý odpad starý desítky let, totiž přibývají každým rokem nové nečistoty. Drobný i větší odpad, jako pneumatiky, lednice či nábytek nevyhazuje do přírody dobytek, ale lidé. A jiní lidé je vlastními silami zase odstraňují. Scházejí se žáci a studenti ze škol, skupiny, rodiny i jednotlivci se zájmem nejen o vodu (vodáci), ale celkově o přírodu a své okolí. Vloni přiložilo ruku k dílu na šedesátikilometrovém úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Chřenovicemi na 550 dobrovolníků.

Množství nalezeného odpadu se naštěstí každým rokem snižuje. Nejčastěji se jedná o potravinové obaly, jako PET lahve, papíry, konzervy a sklo, ale objevují se i domácí spotřebiče a sportovní potřeby.

Úklid řeky Sázavy probíhá v uvedeném termínu nejen v Kraji Vysočina, ale také na jejím dolním toku v kraji Středočeském, takže celková délka vyčištěné řeky je 190 km. Hlavním partnerem akce je správce toku Povodí Vltavy, státní podnik. Jedním z letošních sponzorů byl Kukuřičný mlýn Mrzkovice, který dodal pro každého účastníka jedno balení kukuřičných „husích hovínek“!

1 komentář:

  1. Chválím vás, že Sázavu opatrujete.
    Malinko se pochlubím, že i my jsme letos přispěli k Čisté Vysočině - opravdu se našich deset pytlů naplnilo odpadky závratnou rychlostí! Ach jo.

    OdpovědětVymazat